Elvis Peeters – Dinsdag

Op het eerste zicht lijkt het boek te gaan over banale handelingen van een man op dinsdag. Beetje bij beetje begon het mij te dagen, dat het niet zomaar een oude man is. We krijgen nu en dan herinneringen voorgeschoteld, eerst vaag en dan steeds scherper, steeds harder. Een pareltje van Peeters die stof geeft tot denken.

Het is ondertussen het derde boek van Elvis Peeters dat verschijnt bij podium na ‘wij’ en ‘de ontelbaren’. Ook ‘dinsdag’ schreef hij opnieuw samen met zijn vrouw. Een meesterlijk en gedetailleerd portret van een oude man. Een man van wie je eerst gaat houden en tegen het einde zou je hem moeten verafschuwen maar dat gaat niet meer – je hebt hem al in jouw hart omsloten.

Het verhaal start op dinsdagmorgen. Onmiddellijk zien we hoe banaal het leven is van de oude man. Ooit is het anders geweest. Beetje per beetje vertelt hij zijn herinneringen van vroeger aan de lezer. We krijgen het beeld van een tedere man die voor zijn twee terminaal zieke vrouwen gezorgd heeft tot hun laatste dag. Dan krijgen we plots brokken van herinneringen aan Congo voorgeschoteld, hij vertelt erover zonder schaamte, zonder spijt, hij deinst nergens voor terug en dat deed hij toen in Congo ook niet. Na een groepsverkrachting van een jonge vrouw wordt hij door zijn vader naar Congo gestuurd. Waar eerst op verschillende plantages, een houtzagerij, een garage en ten slotte voor verschillende rebellengroepen werkte. Hij veranderde van job zoals het zichzelf uitkwam, uitsluitend aan zijn eigen belang denkend.

Peeters deinst er niet voor terug om harde, gruwelijke scènes te beschrijven met een dodelijke precisie. Wat mij betreft is dit een van de beste boeken van 2012 en staat terecht op de shortlist van de AKO literatuurprijs en de longlist van zowel Libris literatuurprijs en de gouden boekenuil. Hopelijk kan hij één van de laatste twee prijzen binnenrijven.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: