De Libris literatuurprijs 2013

Het is zover de shortlist voor de Libris literatuurprijs is om 16u bekend gemaakt, die voor de twintigste keer wordt uitgereikt. Nog zes auteurs dingen mee voor de hoofdprijs van een slordige 50.000 euro. En genomineerd zijn …

  • Dinsdag, Elvis Peeters – Podium
  • De man zonder ziekte, Arnon Grunberg – Nijgh & Van Ditmar
  • Dorst, Esther Gerritsen – De Geus
  • Pier en oceaan, Oek de Jong – Atlas Contact
  • Euforie, Christiaan Weijts – De Arbeidspers
  • Dit zijn de namen, Tommy Wieringa – De bezige Bij

Vorige week schreef ik nog dat ik hoop dat Elvis Peeters De Gouden Boekenuil of de Libris literatuurprijs zou binnen rijven. De shortlist van eerstgenoemde heeft hij jammer genoeg niet gehaald, deze van de Libris literatuurprijs wel. Hopelijk kan hij zijn nominatie nu ook in mei gaan verzilveren, als enige Belg.

Arnon Grunberg, Oek de Jong en Tommy Wieringa haalden de shortlist van zowel de Libris literatuurprijs als die van De Gouden Boekenuil. Hoog tijd dat ik mij deze eens aanschaf en voor mezelf kan nagaan waarom zij deze nominaties al dan niet verdienen.

In het juryrapport van de Libris literatuurprijs staat te lezen dat de juryleden over het algemeen ontgoocheld waren. Ze hekelden een groot deel van de inzendingen die ze gaandeweg Ikea-romans gaan noemen zijn. Het lijkt volgens de jury dat ze de boeken schreven aan de hand van een handleiding voor een bouwpakket. Steeds met dezelfde ingrediënten; een aantal personages, een geheim, belangen- en loyaliteitsconflicten, verliefdheid, wroeging en verdriet over een stukgelopen relatie. Op het einde van het boek komt alles dan tot één geheel. Gelukkig konden ze dan toch nog 6 boeken vinden die niet aan de criteria van deze handleiding voldeden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: