‘Zoon’ van Karl Ove Knausgård

Daar sta je dan – ‘Zoon’ van Karl Ove Knausgård gelezen – niet wetend wat je ervan moet denken. Het ene moment kan je het boek niet wegleggen, sla je pagina na pagina om. Het andere moment is het een ware strijd die je voert met het boek zelf. 

Zoon is ondertussen het derde boek in de ‘Mijn strijd’ serie van Knausgård. Het is een groots autobiografisch project dat zes boeken zal omvatten, goed voor drieduizendzeshonderd bladzijden. Hij deinst er niet voor terug om de zwarte kant van zichzelf en familieleden te tonen aan het grote publiek. Wat voor veel ophef en zelfs voor enkele processen zorgde binnen zijn familie.

In Zoon volgen we Knausgård net nadat zijn familie in 1969 verhuisd naar Tromoya. Hijzelf is dan net nog geen jaar oud. Het verhaal begint pas echt te lopen wanneer hij zes jaar is en zijn herinneringen hem niet meer in de steek laten. We zien hoe hij meisjes en muziek ontdekt en hoe hij ravot met zijn vrienden in de bossen. Het mooie kinderlijke beeld krijgt al snel een keerzijde met een tirannieke vader en Knausgård die zelf vaak uit de boot valt door zijn anders zijn. Hij heeft een vrouwelijke kant en huilt vaak voor het minste. De eerlijkheid waarmee hij over dit alles vertelt, siert hem wel en verklaart waarschijnlijk zijn succes.

Ondanks de eerlijkheid komt het niet altijd geloofwaardig over. Het boek wordt verteld vanuit het standpunt vanuit de kleine Karl Ove en niet de volwassen man. Toch lijkt Karl Ove op een heel volwassen manier alles wat er met hem gebeurt te interpreteren. De manier waarop hij over zijn eerste liefde praat is bijna onmogelijk voor een  kind van zes jaar. Je ziet duidelijke dat latere gebeurtenissen ook een invloed hebben op zijn herinneringen van vroeger.

Persoonlijk vond ik dat het boek aan body ontbrak. Vaak hoorde ik mensen hem aanprijzen omwille van zijn filosofische passages in zijn boeken. In Zoon ontbrak dit echter met uitzondering van een passage in het begin en het midden van het boek. Deze passages zijn tevens ook de twee beste stukken van het boek en zijn veelbelovend naar zijn andere boeken, waar hij opnieuw vanuit zichzelf als volwassene spreekt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: