‘Maartse kamers’ van Yannick Dangre

125 x 200 WTHet blijft moeilijk geloven dat Yannick Dangre slechts vijfentwintig jaar is. Met ‘Maartse kamers’ brengt hij zijn tweede roman uit waarin hij zijn maturiteit als schrijver meer dan bevestigt. Een beklijvende roman waarin hij vele taboes doorbreekt.

De jonge Antwerpenaar Dangre – die taal en letterkunde studeerde – is ondertussen geen onbekende meer. Hij debuteerde met ‘Vulkaanvrucht’ in 2010 waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Niet enkel het schrijven maar ook het dichten zit hem in de vingers. Dat bewijst hij met zijn dichtbundel ‘Meisje dat ik nog moet’, die bekroond werd met de Herman De Coninck debuutprijs.

Maartse Kamers vertelt het verhaal van het bejaarde homokoppel Albert en Fernand. We volgen beide heren gedurende één maand. Na een herseninfarct belandt Albert in het ziekenhuis, waar hij, zo vermoeden we, in een coma terechtkomt. Na een dertigtal pagina’s verschijnt een zekere Madeleine ten tonele, een gevolg van het slippertje die Fernand had met Célèste veertig jaar eerder. Dit is zijn grote geheim waarvoor hij nooit de kracht vond om het op te biechten aan zijn grote liefde, Albert. Zelfs niet als het duidelijk wordt dat zijn Albert zelf geregeld vreemdging op de tennisclub.

Het boek heeft een heel vlot ritme en is in twee verschillende stijlen geschreven. Één schrijfstijl voor het standpunt van Fernand en één voor Albert die enkel nog met de lezers zijn gedachten kan delen. Hier laat Dangre echter een kans liggen om zijn roman nog meer kleur te geven, namelijk door een spreekbuis te geven aan Célèste, die doorheen de roman steeds meer sympathie verwekt bij de lezer. Daardoor wil je haar gedachtegang leren kennen en hier blijven we  als lezer op onze honger zitten.

Al bij al schreef Dangre een zeer goede en mature roman die bevestigd dat zijn eerder verworven faam meer dan terecht is. De personages zijn zeer goed en met een diep psychologisch inzicht uitgewerkt. De korte seksscènes tussen de twee bejaarde mannen – niet in 50 tinten grijs stijl – zijn even wennen, of misschien is dat de preutse Vlaming in mij. Nu wordt het uitkijken naar de volgende roman van Dangre of misschien eerst nog een dichtbundel.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Je kan het boek winnen via Artwerk. Luister via deze link naar de vorige aflevering en weet wat je moet doen. Aan het beok is ook een duoticket verbonden voor zijn optreden in het Penhuis Kortrijk op 14 april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: