Post Mortem – Peter Terrin

‘Post mortem’, het nieuwe boek van Peter Terrin dat als een diesel op gang komt.  In 2012 werd de roman bekroond met de AKO literatuurprijs en op dit moment  dingt hij nog mee voor de Gouden Boekenuil die op 4 mei uitgereikt wordt.

Peter Terrin, de Vlaamse schrijver die niet graag in de spotlights staat en liever zijn werk voor zich laat spreken. Een authentieke schrijver die enkele jaren geleden terug naar zijn typemachine greep, zoekend naar een nieuw lettertype. In 2001 debuteerde hij met Kras en in 2010 won hij de Europese literatuurprijs met zijn roman De bewaker. Derde keer is scheepsrecht, moest hij gedacht hebben, want in 2012 kon hij na drie nominaties de AKO literatuurprijs binnenrijven.

In Post Mortem volgen we auteur Steegmans wanneer het eerste idee voor zijn nieuwe roman ontstaat. Hij gaat een roman schrijven over een auteur, genaamd T. Via de gedachten van Steegmans zien we hoe zijn nieuwe boek vorm krijgt die voor een deel  – niet uitgesproken – autobiografisch is.Wanneer zijn dochter Renée een herseninfarct krijgt, schuift hij zijn roman aan de kant, om full time voor zijn dochter te zorgen. In het laatste deel van het verhaal verlaten we Steegmans en volgen we de auteur die begonnen is met het schrijven van Steegmans biografie. Die biografie werd echt gevreesd door Steegmans en probeerde dit te vermijden door alle tastbare herinneringen aan vroeger te verbranden.

Post Mortem is een boek in verschillende lagen. Dat zorgt ervoor dat de eerste honderd pagina’s moeilijk te volgen zijn, waarin het verhaal te traag loopt. Terrin propt er verschillende passages in die hun doel lijken te missen, die enkel voor verwarring zorgen. Het lijkt een kakafonie van herinneringen, dagdromen, T’s gedachten en Steegmans gedachten. Het moment dat Renée een herseninfarct krijgt, is een kantelmoment. Hier wordt de roman pas echt goed en laat hij je niet meer los. Weg onduidelijkheid, de roman krijgt een duidelijk verhaallijn en alles valt op zijn plaats.

Het boek heeft twee gezichten. Het eerste als dat van een rommelig verhaal dat geen doel lijkt te hebben om dan later om te slaan in een geniale tweede deel. Mensen die zich door de eerste honderd pagina’s worstelen en niet opgeven zullen rijkelijk beloond en ontroerd worden.

Advertenties

4 Comments

Add yours →

  1. Win dit boek via Artwerk: luister naar de aflevering van 10 april en en mail het antwoord op de prijsvraag naar artwerk.quindo@gmail.com.

  2. Staat in ieder geval op het to read-lijstje!

  3. Het leken wel drie verschillende boeken in één. Ik vond die langzame opbouw mooi, omdat dit eerste deel, dat draait om het ontstaan van een nieuw boek, zo’n contrast vormt met wat volgt nadat zijn dochter ziek is geworden en alle aandacht daar naartoe gaat. Wat dan precies de bedoeling is van het derde en laatste deel ontgaat mij een beetje; het kwam vooral rommelig over, en zinloos. Maar door dat aangrijpende tweede deel zal dit boek mij toch bijblijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: