Peter Verhelst – Geschiedenis van een berg

De geschiedenis van de mens onder de loep genomen. De nieuwe novelle van Peter Verhelst is een bondig kritisch meesterwerk van de mensheid geworden. Een modern sprookje dat niet ontgoochelen zal.

Peter Verhelst schreef ondertussen een indrukwekkend repertoire bijeen. In 1987 debuteerde hij met zijn dichtbundel Obsidiaan, in 1993 volgde zijn eerste roman Vloeibaar harnas. Zijn echte doorbraak kwam echter pas met Tongkat (1999) die bekroond werd met De Gouden Uil, De Jonge Gouden Uil, De F. Bordewijkprijs en De Vlaamse Cultuurprijs. Sinds 2006 is hij als theatermaker verbonden aan het NT Gent.

Zijn nieuwe novelle vertelt het verhaal over Droomland, een pretpark. Een land waar dieren gedwongen mens worden. Het verhaal wordt verteld door een mens geworden gorilla. Alles begint bij een kidnapping van de gorilla en zijn familie. Één voor één verdwijnen zijn soortgenoten, steeds de sterkere exemplaren. Wat volgt is een helse tocht in erbarmelijke toestanden naar Droomland, waar een bootcamp start naar beschaving. Dieren die het niet aankunnen worden voor dood achter gelaten.
Onze gorilla klimt al snel op in de hiërarchie en krijgt de titel van volwaardig mens in tegenstelling tot zijn familieleden. Al snel blijkt er een keerzijde aan de medaille te zijn. Hij worstelt met zichzelf, hangt tussen mens en instincten, verlangen en verstand. Al snel zien we Droomland de afgrond in gaan door corruptie en andere menselijke zonden.

Geschiedenis van een berg heeft alles mee van een modern sprookje. Dieren die mens worden en een morele ondertoon. Al snel vergeet je dat het hoofdpersonage ooit een gorilla was, tot zijn instincten weer even boven water komen. Deze novelle zal je niet loslaten en je doen nadenken over actuele thema’s en de geschiedenis van de mensheid.
De nieuwe novelle is zowel typisch als atypisch voor Peter Verhelst. We krijgen deze keer een chronologisch verhaal, geen verschillende lagen in het verhaal zoals in Tongkat. Hierdoor zal hij een groter publiek kunnen bereiken. Het concept en taalgebruik is dan weer een volbloed Verhelst.

“Het ontroostbare troostende: dat ik het niet ben die mezelf of de woorden hoeft te begrijpen, maar dat er woorden zijn. Die mij begrijpen”

Enig punt van kritiek is dat het verhaal langer had mogen zijn. Als lezer rest je een honger naar meer, meer weten over droomland. Desondanks is Geschiedenis van een berg een pareltje. Het wordt terug uitkijken naar nieuw werk van Peter Verhelst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: