Krokodillentranen – Koen Van Wichelen

Het Vlaamse schrijverslandschap heeft er weer een uitstekende auteur bij. De roman Krokodillentranen van Koen Van Wichelen is een sterk debuut dat naar meer doet verlangen.

Koen Van Wichelen werd schrijver in 2011 en bracht zijn eerste verhalenbundel Pleidooi voor een warmere samenleving en andere beslommeringen uit in september 2012. Voor het schrijverschap was Van Wichelen voornamelijk actief in de journalistieke wereld. Hij was adjunct-hoofdredacteur bij de Humo en richtte de magazines Grande en Passie voor voetbal op.

In Krokodillentranen volgen we verschillende inwoners van De Stad Waar Het Altijd Regent. Het verhaal start op zaterdagochtend, de dag van de waarheid voor voetbalclub Racing FC want in de avond staat de stadsderby tegen hun kleine broertje op het programma. Een zware klus aangezien topscoorder Campion nog altijd niet wedstrijdfit is. Kurt Hansen zal er echter voor het eerst in twintig jaar geen voetbalcommentaar geven, want hij moest zijn dochter begraven die zelfde ochtend.Verder gebeurt er zoveel meer dat ik hier niet op één pagina zou kunnen beschrijven. Bij iedere poging zou ik wel iemands personage te kort doen.

Voetbal komt vaak terug, maar vergis je niet ook de niet voetballiefhebbers zullen dit boek smaken. De uiteindelijke focus van deze roman ligt op het lief en leed waar iedereen wel eens mee in aanraking komt. De alledaagsheid van Krokodillentranen is voor mij het sterkste punt van deze roman. Zelfs de president van een grote voetbalclub is een persoon waarmee je jezelf kan identificeren.

Ieder personage – dat zijn er veel – verrast en ontroert je op zijn eigen manier. Allemaal zijn ze op één of andere manier verbonden met elkaar, waardoor je de draad zeker niet kwijtraakt. Op het einde van de roman weet Van Wichelen alle eindjes mooi aan elkaar te knopen en worden de verschillende verhaallijnen één geheel.

Koen Van Wichelen heeft je aandacht meteen vast bij de eerste bladzijde en die laat je niet meer los tot het einde. Nu wordt het afwachten of hij zijn schrijverskunsten zal bevestigen in zijn volgende roman.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Nou, dat maakt inderdaad nieuwsgierig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: