Eveline Vanhaverbeke – De verborgen prelude

Met ‘De verborgen prelude’ bracht Eveline Vanhaverbeke haar tweede historische roman uit, waarin je meegezogen wordt in de wondere wereld van Frederic Chopin en George Sand. Het boek ontpopt zich als de ideale vakantieroman.

Eveline Vanhaverbeke – geboren te Kortrijk – debuteerde in 2010 met de historische roman De kleur van de sterren, een verhaal over Arthur  Rimbaud en Guido Gezelle. Onlangs bracht ze haar tweede historische roman De verborgen prelude uit. Ondertussen is ze begonnen met het schrijven van een derde roman die De waarheid als titel zal meekrijgen.

In De verborgen prelude volgen we  twee personages binnen een verschillend tijdsbestek. Ieder  hoofdstuk volgen we afwisselend Solange de dochter van schrijfster George Sand en Romi een jongedame uit het historische Brugge.  Via de verhaallijn krijgen we de historische context van de roman mee. Solange vlucht met haar moeder en Chopin – de levenspartner van George Sand – naar Mallorca om de beau monde van Parijs te ontvluchten. We zien er hoe een intieme vriendschap ontstaat tussen Chopin en hoe hij komt tot zijn ultieme pianostuk.

Zestig jaar na het ontstaan van Chopins prelude die de kracht heeft om de wereld te veranderen vindt Romi een deel van de partituur op de zolder van haar grootmoeder. Haar oma weigert echter om het verhaal achter de partituur te vertellen waarop Romi naar Parijs reist om het verhaal te ontrafelen. In Parijs aangekomen ontdekt ze dat haar oma samen met haar tweelingzus ballet danste aan een exclusieve school. Tijdens haar zoektocht naar antwoorden stoot Rami steeds meer op raadsels  totdat de verhaallijnen van Solange en Romi uiteindelijk samenkomen.

Eveline Vanhaverbeke is erin geslaagd om een historische roman te schrijven die de historische context mooi weergeeft. De verhaallijn van Romi geeft  een extra spannende dimensie aan het boek, dat je niet snel zal wegleggen. De spanning wordt in het eerste deel van de roman goed opgebouwd maar naar het einde toe wordt alles in een te hoog tempo opgevoerd. Het lijkt of Vanhaverbeke hier voor kwantiteit van gebeurtenissen kiest in plaats van kwaliteit.

Wie op zoek is naar een boek om meer over Chopin zijn leven te weten te komen, zal ontgoocheld achterblijven. Vanhaverbeke geeft dan wel historisch correcte – de verborgen prelude buiten rekening gelaten –  informatie over Chopin zijn leven, toch is het te weinig om de echte Chopin liefhebber nog iets bij te brengen. Echter voor de mensen die op zoek zijn naar een spannend vakantie boek is dit de ideale roman.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: