Zweeds duo Roslund & Hellstrom scoren met rauwe thriller

De thrillers van Scandinavië zijn hot in onze contreien en voeren vaak de bestseller lijsten aan. Wie bang is dat er geen opvolgers zouden zijn voor Henning Mankel en de ondertussen overleden Stieg Larsson, heeft niets te vrezen. Want hier zijn Roslund & Hellstrom, het schrijversduo dat hoge toppen scheert in Scandinavië.

Roslund & Hellstrom is een schrijversduo afkomstig uit Zweden.  Anders Roslund is journalist en Borge Hellstrom is werkzaam binnen het werkveld van geweldspreventie. In 2004 debuteerden ze met de misdaadroman Odjuret die in het Nederlands vertaald werd als vaderwraak. Ondertussen is hun zesde literaire thriller Twee soldaten verschenen en deze stond op de shortlist van de beste Zweedse misdaadroman in 2012.

Twee soldaten vertelt het verhaal van Leon en Gabriel, de twee achttienjarige bendeleiders van Raby Warriors die zich later Ghetto Soldiers noemen. Samen heersen ze over  Raby, een voorstad van Stockholm, Leon vanuit de cel en Gabriel van op de straat. Leon wil samen met enkele andere broers – zo noemen bendeleden elkaar – ontsnappen uit verschillende gevangenissen en zetten daarvoor een groots plan op. Tijdens de grote ontsnapping sterft een vrouwelijke cipier – die gebruikt werd als gegijzelde – door toedoen van Leon. Rechercheur Ewert Grens en zijn manschappen moeten deze scheve situatie zo snel mogelijk rechtzetten voor Raby gaat ontploffen.

Roslund & Hellstrom weten perfect het deprimerende gevoel van de Stockholmse voorsteden op te wekken in hun nieuwe roman, die in twee delen op te splitsen valt. In het eerste deel volgen we Leon en Gabriel die ons een kijk geven hoe het is de touwtjes van een jeugdbende in handen te houden. In het tweede deel volgen we rechercheur Ewert Grent – die in  eerder werk van Roslund & Hellstorm al ten tonele gevoerd werd – waardoor jeugdbendes vanuit een ander perspectief bekeken worden.

Verwacht van deze literaire thriller geen stilistisch afgewerkt geheel. Roslund & Hellstorm hanteren een rauwe schrijfstijl die het verhaal nog beter doet overkomen. Door de diepgang en maatschappelijke relevantie van Twee soldaten slagen Roslund & Hellstrom het thriller genre te overstijgen. Dus wees niet bang, er is leven na Stieg Larsson en Henning Menkel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: