Saskia De Coster schittert met Wij en Ik

De jongste telg van Saskia De Coster is een roman van formaat. Ze weet op geniale wijze de hogere klasse in beeld te brengen op een kritische manier. ‘Wij en ik’ zal zeker de shortlist halen van één of meerdere grote literaire prijzen.

Saskia De Coster is ondertussen een gevestigde waarde in het Vlaamse literaire landschap. In 2002 debuteerde ze met Vrije val die verscheen bij Prometheus. Elf jaar later heeft ze een indrukwekkend repertoire opgebouwd, niet minder dan vijf romans. Niet enkel het schrijven zit haar in de vingers maar ook in de beeldende kunst is Saskia De Coster begiftigd.

In Wij en ik volgen we de welstellende familie Vandersanden die op de verkaveling op de berg – waar alleen riante villa’s te vinden zijn – woont. De verkaveling is een wereld op zich, met zijn eigen sociale normen en wetten waar iedereen -zonder uitzondering- aan voldoen moet. De Vandersandens lijken zich hier perfect te integreren als selfmade familie. Naarmate het verhaal vlot zien we echter dat dit niet gebeurt zonder enige moeite. Mieke heeft dwangneurotische trekken en kamt haar tapijten meerdere keren per dag om haar frustraties weg te werken, Stefaan, de succesvolle zakenman, kampt met schuldgevoelens over zijn verleden en lijkt zich voor iedereen af te sluiten en Sarah wil zich afzetten tegen de sociale normen en wetten van de verkaveling op de berg.

Saskia De Coster zet de drie hoofdpersonages met veel psychologisch inzicht neer. Ieder hoofdstuk volgen we afwisselend Mieke, Sarah en Stefaan, wat voor veel dynamiek zorgt. Determinisme is een factor die heel sterk naar voor komt in Wij en ik, al is er nog hoop en ruimte voor verandering waardoor het geen fatalistische roman wordt.

De Coster weet perfect de generatie van de jaren tachtig te schetsen. Ze schuwt de politieke en ethische thema’s van die tijd niet. Zo laat ze zien hoe het kapitalisme in de jaren tachtig voor steeds meer prestatiedruk zorgde. Daarnaast geeft ze perfect weer hoe het was om als tiener in de jaren tachtig geboren te zijn, waarbij grunge en wiet zeker niet mogen ontbreken.

Tot nog toe kon Saskia De Coster geen grote literaire prijzen binnenrijven. Met deze roman zou daar snel verandering in kunnen komen. Wij en ik is een grote kanshebber om één van de drie grote literatuurprijzen – de AKO-literatuurprijs, De Gouden Boekenuil en de Libris literatuurprijs – te winnen.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Wat een fijne recensie! Het boek gaat linea recta op mijn verlanglijstje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: