Dimitri Verhulst verbluft met ‘De Laatkomer’

De laatste twee gepubliceerde werken van Dimitri Verhulst werden niet met open armen ontvangen door de pers. Nu, één jaar later, slaat Verhulst terug met wat hij zijn eerste roman noemt ‘De Laatkomer’. Een boek dat niet in je boekenkast ontbreken mag.

Misantroop Dimitri Verhulst behoort tot de grootse schrijvers van de Nederlandstalige literatuur. Veertien jaar geleden debutteerde hij met de De kamer hiernaast, een verhalenbundel die genomineerd werd voor de NRC prijs.  Zijn grote bekendheid verwierf hij echter met zijn roman De helaasheid der dingen, die later verfilmd werd door Felix Van Groeningen. Met Godverdomse dagen op een godverdomse bol won Verhulst de Libris Literatuurprijs, zijn grootste prijs tot op heden.

“Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt”, zo begint het relaas van Désiré, een 74 jarige man die nu het nog kan een laatste wending aan zijn leven wil geven. Désiré zit al jaren vastgeroest in een liefdeloos huwelijk met zijn vrouw Moniek en kleinburgerlijk als hij is, durft hij niet in het echt te scheiden. Wanneer het bejaarde koppel echter beslist om te verhuizen naar een appartement in de stad moet Désiré iets ondernemen, want zo dicht op elkaars neus leven, dat ziet hij niet zitten. Om van zijn vrouw verlost te zijn, veinst hij dat hij dement aan het worden is, om zo in een rusthuis geplaatst te kunnen worden. Hij had het nooit durven denken, maar in dat rusthuis komt hij ook nog zijn grote jeugdliefde tegen.

De Laatkomer is een geniale roman rond de dementieveinzende Désiré. In zijn typische stijl weet Verhulst een goede combinatie van drama, absurditeit en humor te brengen. Het ene moment zit je te schaterlachen, het andere moment denk je “hoe is Verhulst daar in godsnaam op gekomen?” en op nog andere momenten word je tot ontroering gebracht. Dat Verhulst er niet vies van is om maatschappelijke thema’s te verwerken in zijn boeken is algemeen gekend en deze keer is dat niet anders. In De Laatkomer schetst hij de problematische situatie waarin bejaardentehuizen verkeren. Bejaarden betalen volledige maandlonen voor een minimum aan verzorging, het lijken haast onmenselijke toestanden.

De Laatkomer is een absolute aanrader en misschien wel het beste werk van Verhulst tot nog toe. Het zal de Verhulstfanaten dus zeker niet ontgoochelen. Voor de liefhebbers van Dinsdag – de roman van Elvis Peeters – is dit boek een must om te lezen, want ook in De Laatkomer wordt Désiré vooral gekenmerkt door onverschilligheid, die alleen zijn jeugdliefde enigszins doorbreken kan.

Hoewel ik zelf geen van fan ben van boekentrailers, wil ik graag voor De Laatkomer een uitzondering maken. Op deze manier hoop ik dat jullie er extra van overtuigd zijn om het boek te lezen, denkend aan hetgeen Inge – een collega boekenblogster – zei.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Ik heb ook genoten van dit boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: