Julian Barnes – Levels of life

Barnes verloor zijn vrouw in 2008 aan kanker, een verlies dat hem zeer zwaar kwam te vallen. Nu vijf jaar later wijdt hij een boek aan zijn eigen rouwproces en dat weet hij op geniale wijze te doen. ‘Levels of Life’ is een boek dat je gelezen moet hebben.

Julian Barnes hoeft geen introductie meer, sinds zijn debuut – Metroland – in 1980 schreef hij een indrukwekkend oeuvre van elf romans bijeen. In 2011 werd zijn roman The Sense of an Ending bekroond met  de prestigieuze Man Booker Prize. Onder het pseudoniem  Dan Kavanagh – de achternaam van zijn gestorven vrouw – bracht hij ook enkele misdaadromans uit.

Levels of Life is een boek dat in drie delen op te splitsen valt, zoals vaker het geval is in Barnes’ boeken. In het eerste deel The Sin of Height volgen we drie ballonvaarders van het eerste uur, Fred Burnaby, Sarah Bernhardt en Félix Tournachon. Bernhardt en Tournachon– beter gekend als Nadar, de eerste fotograaf die een beeld vanuit de lucht gecreëerd heeft – komen terug in het tweede deel On the Level terug. Er ontluikt zich een liefde tussen beide, die op voorhand gedoemd is te mislukken. In het laatste deel The Loss of Depth verteld Barnes zijn persoonlijk rouwverhaal na het grote verlies van zijn vrouw die aan kanker stierf.

Het is voornamelijk het derde deel dat dit boek zo sterk maakt. De eerste twee delen lijken eerder een amuse-gueule te zijn, waarvan kleine anekdotes  terugkeren in het derde deel. Barnes filosofeert in de dat derde deel over wat de dood betekent zonder abstract te zijn. Het zijn die anekdotes die het begrijpbaar maken. Één van de mooiste en rustgevende citaten in het boek over de dood is het volgende “Dood mag betekenen dat de dode niet in leven is, maar het betekent niet dat hij niet bestaat.” Een idee dat iedereen die een dierbaar persoon verloren heeft, herkennen zal.

Barnes etaleert veel zelfinzicht in zijn eigen rouwproces, zonder melodramatisch over te komen. Dit doet hij ook door liefde en dood perfect te combineren. Het boek is dan ook een echte aanrader voor iedereen, want tenslotte zal iedereen op een bepaald moment in zijn leven zelf een groot verlies moeten verwerken. Voor de mensen die twijfelen of men nu de Engelse dan wel de Nederlandse versie moet lezen, raad ik voor één keer de Nederlandstalige aan, tenzij je het Engels zeer goed beheerst. 

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Ik heb het (nog) niet zo voor Barnes maar misschien moet ik daar eerst wat meer (levens)ervaring voor op doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: