Chaotische roman van Anthony Marra over Tsjetsjenië

Een debuut dat vergeleken wordt met het debuut Jonathan Safran Foer, een veel groter compliment kan je als debutant niet krijgen. Marra toont inderdaad dat hij heel wat in zijn mars heeft maar er is nog ruimte voor verbetering. 

Anthony Marra is één van de schrijvers verbonden aan de Iowa Writers Workshop, al zal dat bij vele mensen nog geen belletje doen rinkelen. Het is een gerenommeerde opleiding – heel wat afgestudeerden wonnen al een Pullitzer Prize – aan de Iowa University in creatief schrijven. In 2010 won  hij zowel de Pushcart Prize en de Narrative Prize met zijn kortverhaal Chechnya. Nu, drie jaar na zijn kort verhaal, schreef hij een roman waarin het centrale thema opnieuw Tsjetsjenië is. Een boek dat door Ann Patchett geprezen en vergeleken wordt met Everything is iIlluminated van J. S. Foer.

De roman speelt zich af in het Tsjetsjenië – geteisterd door oorlogen – na de val van de Sovjet Unie. Ontvoeringen waren toen eerder regel dan uitzondering en zo werd ook de vader van de achtjarige Haava ontvoerd door de Russische soldaten. Buurman en goede vriend Achmed besluit daarop met het meisje te vluchten naar het kapot geschoten ziekenhuis no. 6, hopend op de hulp van Sonja, een dokter waarvan hij de naam enkele jaren terug – via rebellen – gekregen had. In de vijf daaropvolgende dagen vertellen Sonja en Achmed elkaars dramatisch levensverhaal, zoekend naar antwoorden die misschien zullen komen.

Een Stelsel van Elementaire Levenswoorden is een vrij chaotische roman, waardoor je de draad doorheen de geschiedenis van Tsjetsjenië al eens kan verliezen. Marra springt voortdurend vooruit en terug in de tijd en dat in combinatie met de verschillende standpunten maakt het moeilijk volgen voor de lezer.  Hij probeerde enigszins structuur aan te brengen door het toevoegen van een tijdlijn aan het begin van ieder hoofdstuk, maar deze was niet altijd een even grote hulp. Eerlijk gezegd, het is niet makkelijk om op een zeer heldere wijze de geschiedenis van Tsjetsjenië te beschrijven, maar toch kon het beter. Misschien had het geholpen om op het einde een korte tijdlijn met de belangrijkste gebeurtenissen uit de verschillende oorlogen toe te voegen.

Naast dit minpunt was de uitwerking van de verschillende personages was sterk waardoor je je makkelijk kon inleven in hen. Ze kruipen echt onder je huid en zelfs na het lezen van de laatste bladzijde kan je ze niet loslaten. Ondanks al het pessimisme dat gepaard gaat met oorlog weet Marra ook nog het positieve te vinden. Dit positieve wordt vooral gevonden in de vriendschappen die gesmeed worden tijdens de oorlog, vrienden die voor elkaar door het vuur gaan en hun eigen leven geven om hun dierbaren te redden.

Marra toon dat hij heel wat in zijn mars heeft met Een Stelsel van Elementaire Levensvoorwaarden. Hij is nog wat zoekende naar een eigen stijl, maar daar zal hij zeker nog toe komen. Zijn debuut ontbrak nog aan structuur, maar het verhaal op zich was heel sterk. Het wordt uitkijken naar zijn tweede roman waarin hij hopelijk nog progressie maken zal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: