De Angstjager van Joris van Os

‘De Angstjager’ is een ontroerend en geloofwaardig verhaal over een jongeman die geen angsten kent. Een geslaagde eerste roman waarvoor Joris van Os research pleegde bij Oliver Sacks. Volgens die laatste zelfs de enige roman die het Urbach-Wiethe syndroom als thema aansnijdt.

Joris van Os is regisseur en beeldend kunstenaar, hij schrijft en vertaalt teksten voor de media, daarnaast vond hij nog de tijd om een roman te schrijven. In 2008 debuteerde hij met Het geheim van Zionsburg, een boek over moderne samenzweringen dat hij samen met Maessen schreef. Nu vijf jaar later waagt hij zich aan zijn eerste roman.

De Angstjager vertelt het verhaal van Jonas Bicker, een jongeman die geen angst kent omwille van het Urbach-Wiethe syndroom, een zeldzame aandoening in de hersenen waardoor het onmogelijk is om angst te voelen. Met zijn hechte vriend Raaijmakers probeert hij te achterhalen wat angst betekent zodat hij die zich eigen kan maken. Wanneer hij Isabel ontmoet – een meisje met een algemene angststoornis – krijgt hij even de hoop het ware gezicht van de angst te ontdekken, maar niets loopt zoals hij gehoopt had.

Joris van Os koos ervoor om voornamelijk te schrijven vanuit de derde persoon. Dit maakt het voor de lezer moeilijk om zich te identificeren met Jonas. Je wordt als het ware continu op een afstand gehouden door de verteller. De Angstjager had nog beter kunnen zijn door Jonas zelf het relaas te laten doen over zijn neurologische afwijking. Dit gebeurt enigszins in het tweede deel van het boek, maar al te vaak wordt nog overgeschakeld naar de verteller. Ondanks de enige afstand die je voelt, ontroert het levensverhaal van Jonas, zeker wanneer het over zijn kindertijd gaat.

De filosofische gesprekken tussen Raaijmakers en Jonas zijn de sterkste passages van deze roman. Van Os schuwt de grote filosofen niet en behandelt existentiële vragen die samenhangen met angst. Vrees niet als je geen kaas gegeten hebt van filosofie, van Os weet de theorieën van de grote denkers op een zeer heldere manier weer te geven. Het mocht zelfs nog uitgebreider zijn.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in deze zeldzame neurologische aandoening is De Angstjager een echte aanrader. Joris van Os ging bij niemand minder dan Oliver Sacks – Brits neuroloog en schrijver – ten rade om deze roman tot stand te brengen. Een goede keuze zo blijkt, want van Os weet de aandoening op een geloofwaardige manier te beschrijven, zonder te droog of wetenschappelijk te worden.

 

Met dank aan: uitgeverij De Brouwerij

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: