Het Schemerspel, eerder literair dan thriller

Indridason voegt met ‘Het Schemerspel’ een prequel toe aan een drieluik waar hij in 2010 aan startte. ‘Het Schemerspel’ wordt opnieuw gekenmerkt door Indridason zijn kenmerkende stijl, die hem toch een speciale plaats binnen de thrillerwereld geeft. Nu koos hij ervoor om rechercheur Marion Briem als hoofdpersonage op te draven.

Indridason is van Ijslandse afkomst en schrijft voornamelijk literaire thrillers, al neigen zijn boeken meer naar de literatuur. In 1997 debuteerde hij met maandagskinderen waarin rechercheur Erlendur de hoofdrol speelt. Erlendur komt in bijna ieder boek van Indridason terug samen met zijn assistent Oli, zijn collega Elinborg en zijn Mentor Briem. Naast het schrijven van boeken was Indridason tot in 2001 actief als filmrecensent.

In Het Schemerspel krijgt Marion Briem de hoofdrol in plaats van Erlendur. Marion Briem is een verstokte rookster – ondanks haar verleden als TBC patiënte –  die vaak bizar overkomt in contact met anderen. Samen met haar partner moet ze een moord oplossen die gepleegd werd in de plaatselijke havenbioscoop. Al snel blijkt dat Ragnar de verkeerde man op de verkeerde plaats was. Briem en haar partner lijken snel het goede spoor gevonden te hebben maar stuiten steeds op politieke kwesties waar ze met uiterste voorzichtigheid moeten mee omgaan. Het schaaktornooi tussen Spassky en Fischer – in tijden van de koude oorlog – maakt het er niet makkelijker op.

Indridason weet een mooie karakterstudie neer te zetten van Briem. Door middel van flashbacks wordt het leven en de ziektegeschiedenis van Briem zeer minutieus beschreven. Op die manier kan je Briems onvermogen om op een adequate manier te communiceren veel beter plaatsen.

De koude oorlog speelt ook een belangrijke rol in Het Schemerspel naast de levensgeschiedenis van Marion Briem. De koude oorlog wordt geïntroduceerd aan de hand van het grote schaaktornooi tussen Spassky en Fischer. Dit haalt echter wel de spanning uit het verhaal omdat Indridason heel wat tijd uitrekt om het belang – voor Rusland en Amerika – van de schaakmatch uit te leggen.

Ondanks dat Het Schemerspel als een literaire thriller gecatalogiseerd wordt heb je als lezer niet het gevoel dat de moordzaak het belangrijkste aandeel heeft. Er wordt veel dieper in gegaan op Briem zelf en het schaaktornooi.  Zo krijg je een thriller die speciaal is binnen zijn genre door de diepgang binnen de personages die vaak ontbreekt binnen andere thrillers. De vraag is dan ook of Het Schemerspel niet eerder een roman dan een thriller is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: