Bert Wagendorp met Ventoux

‘Ventoux’ een boek over de legendarische Mont Ventoux en wielersport, maar nog veel meer een boek over vriendschap. Deze roman ontsproot uit een filmscenario in opdracht van Hans de Wolf.

Dat Bert Wagendorp iets heeft met sport mag blijken uit zijn oeuvre dat hij tot nu toe bijeen schreef. In 1995 debuteerde hij met De Proloog, een roman over een wielrenner die de proloog van de Tour de France moest winnen. Verder schreef hij ook enkele kortverhalen – gebundeld als De Dubbele Schaar – die zich telkens afspelen in een historische sportieve context. Nu, achttien jaar na De Proloog, verscheen zijn tweede roman – Ventoux –  waarin sport opnieuw een belangrijke plaats inneemt.

Ventoux vertelt het verhaal van zes vrienden door de ogen van Bart, een misdaadjournalist die aan een boek werkt over Spinoza en fietsen. We stappen in het verhaal dertig jaar na het overlijden van goede vriend en veelbelovende dichter, Peter Seegers. Dertig jaar later willen de vijf goede vrienden – vier mannen en één vrouw – terug naar de Ventoux, allen willen ze een antwoord vinden op wat er toen gebeurd is. Hoe het komt dat Laura sindsdien iedereen van de hechte groep vermeden heeft. Kon het echt dat de liefde – iedereen was op zijn manier verliefd op Laura –  de vriendschap kappot gemaakt heeft, of speelde er iets anders?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten aan de hand van de titel gaat Ventoux veel meer over vriendschap dan sport. In 1982 is een vriendengroep volledig uit elkaar gevallen nadat één van de zes vrienden stierf op de Ventoux. Wagendrop beschrijft het verhaal van hoe de overgebleven vrienden dertig jaar later hun vriendschap nieuw leven inblazen. Het lijkt alsof het gisteren was dat ze elkaar voor de laatste keer zagen, met zoveel gemak worden ze terug de beste vrienden. Al is de vriendschap zo verschillend als die van in hun jonge jaren. Met ouder worden is er zoveel meer plaats voor openheid.

Wagendrop schetst hoe een vriendschap zou moeten zijn, in al zijn mooie maar ook minder mooie opzichten. Doordat hij ook de minder mooie kanten van vriendschap laat zien, wordt het geen kinderlijk maar een volwassen verhaal over beste vrienden voor het leven.

Het boek zit vol met weetjes over de wielergeschiedenis en  ook hier durft Wagendorp – met enig gevoel voor ironie – de mindere mooie kanten van het wielrennen te tonen. Net als Bart probeert hij het wielrennen ook te koppelen aan andere thema’s. Op die manier worden filosofen, dichters en zelfs de wetenschap in het boek betrokken, zonder echter  veel van de essentie van het verhaal af te wijken.

Het was een geslaagde keuze van Bert Wagendorp om de research die hij maakte voor de film Ventoux te gebruiken voor deze roman. Het werd een echte pageturner waarvan je hoopt dat de laatste bladzijde nooit komen zal, spijtig dat het dat wel doet. En wedden dat je na het lezen van Ventoux je gsm zal nemen om een jeugdvriend te bellen.

met dank aan: Atlas Contact

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Ik had me voorgenomen het boek tijdens de laatste week van de Tour te lezen, maar toen was ik te druk met andere dingen (o.a. alle etappes volgen).
    Maar ik begrijp dat het boek niet alleen over wielrennen gaat, dus eigenlijk maakt het niet uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: