R.J. Ellory – Bekraste Zielen

Ellory bewijst met ‘Bekraste zielen’ dat er buiten Scandinavië ook zeer goede thrillers geschreven worden. Hij tilt het thrillergenre naar een hoger niveau door spanning te combineren met veel diepgang en psychologisch inzicht.

Ellory bewijst dat volharden ooit loont. In 1987 nam hij een pen in de hand, schreef 22 romans en allen werden ze afgekeurd. Hij nam acht jaar pauze en begon opnieuw te schrijven. Zijn tweede roman – Candlemoth – dat hij na zijn pauze schreef, werd uitgegeven en zijn schrijverscarrière was gelanceerd. Nu, tien jaar na zijn debuut publiceerde hij al negen boeken waavan Bekraste Zielen zijn laatste publicatie is.

Clay en Digger zijn twee halfbroers en zien als peuters hun moeder vermoord worden door Clay’s vader, die daarop zelfmoord pleegt. De halfbroers worden in een weeshuis en later in een detentiehuis geplaatst, geen ideale situatie om in op te groeien. Wanneer Earl – een ter dood veroordeelde gevangene – vervoerd wordt naar de gevangenis waar zijn straf uitgevoerd zal worden, moet het transport halt houden bij het detentiehuis omwille van het weer. Met Clay en Digger als gijzelaars weet hij te ontsnappen. Wat volgt is een bloederige raid op weg naar Texas.

Ellory weet met veel psychologisch inzicht zijn karakters neer te zetten. Je krijgt het gevoel dat je in het hoofd van moordenaars kijken kan. Wat zijn hun motieven, hoe is het zover kunnen komen, hoe kijken ze zelf naar hun daden, … . Ellory doet dit met veel geloofwaardigheid en dat heeft misschien wel te maken met zijn eigen verleden. Hij heeft zelf zowel in een weeshuis als in de jeugdgevangenis gezeten.

We komen het niet vaak tegen in een thriller, maar Ellory behandelt de filosofische vraag naar de voorbestemdheid van het leven. Werden Clay en Digger geboren onder een zwart gesternte, dat ervoor zorgt dat ze voor altijd het slechte pad bewandelen of kunnen ze toch een normaal leven leiden, op zoek naar geluk. Een antwoord formuleert hij zelf niet, hij laat het over aan de lezer. Hij schets zowel een positieve als een negatieve mogelijkheid door de twee halfboers verschillende paden te laten betreden.

De plot is uitstekend uitgewerkt en zo blijft het boek zeer spannend ondanks de mix van psychologie en diepgang. Ook het gebruik van rauw en zinloos geweld zorgt ervoor dat het een echte thriller is die zeker kan concurreren met die van Scandinavische hand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: