The Childhood of Jesus – J.M. Coetzee

The Childhood of Jesus, een prachtig geschreven verhaal waar je niet altijd vat op krijgen kan. Het blijft dan ook een groot raadsel wat de titel betekent voor het verhaal. Al is dat niet van groot belang, het zijn voornamelijk de filosofische vragen die op de voorgrond staan en niet het verhaal.  

J.M. Coetzee geldt als één van de belangrijkste schrijvers van deze tijd. In 2003 mocht hij de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nemen. Als eerste auteur in de geschiedenis won hij twee maal de prestigieuze Booker Prize. De man is echter  – zoals vele auteurs-  mediaschuw en daagde dan ook niet op om deze prijzen in ontvangst te nemen. Zijn debuut maakte hij in 1974 met de roman Dusklands, sindsdien publiceerde hij meer dan twintig werken.

The Childhood of Jesus vertelt het verhaal van een man en een jongen die aankomen in een nieuw land. Hun echte namen en ware leeftijd ontbreken, want iedereen die in het nieuwe land aankomt krijgt een nieuwe naam toegewezen en hun leeftijd wordt bepaald op basis van uiterlijke kenmerken. Ze worden respectievelijk Simon en David genoemd. David kwam helemaal alleen aan en heeft geen enkel idee waar en wie zijn ouders zijn. Simon besluit om David onder zijn hoede te nemen en een moeder voor hem te zoeken in het nieuwe land. Hiervoor vertrouwt Simon volledig op zijn intuïtie en zijn oude – steeds vager wordende – herinneringen. Al snel blijkt dat David een bijzonder jongen is. Hij is zeer intelligent en leert snel, maar weigert om zich aan zijn sociale omgeving aan te passen. Ook Simon heeft moeite met zijn nieuwe sociale omgeving waar iedere vorm van affectiviteit tussen man en vrouw verbannen lijkt te zijn.

Coetzee bewijst opnieuw dat hij een uitstekend verhalenverteller is. Door de vlotte en beeldende schrijfstijl raas je doorheen zijn nieuwste roman als een sneltrein. Jammer genoeg zorgt dit er ook voor dat je niet alles kan bevatten. Bij het lezen van The Childhood of Jesus zou je beter jezelf een beperking van twintig pagina’s per dag opleggen, op die manier kan alles beter doorsijpelen en zal er minder verloren gaan.

Filosofische vraagstukken over het leven verwerkt in een roman is ondertussen een echt handelsmerk van Coetzee.  Binnen The Childhood of Jesus is dat niet anders. Het is vooral Simon – aangezet door Davids gedrag en het nieuwe land – die heel wat nadenkt over de zin van het bestaan, het nut van wetgeving en sociale regels en vooral wat het betekent om een ouder te zijn. Het zijn voornamelijk die passages die je bijblijven en jezelf tot verder denken aanzetten.

Een eindoordeel vellen is niet gemakkelijk. Dat het een goed geschreven verhaal is staat vast. Het probleem is echter dat je achteraf het gevoel krijgt dat je zoveel ontgaan is, waardoor je niet altijd weet wat je van The Childhood of Jesus moet denken. Desondanks zal het boek lang blijven hangen door de vele interessante vraagstukken die Coetzee aanbracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: