Christophe van Gerrewey – Trein met Vertraging

Iedereen kent de frustraties van treinvertragingen wel. Treinen rijden vaker met vertraging dan op schema. Van Gerrewey weet deze frustraties op ludieke en accurate manier te beschrijven in zijn nieuwste telg, Trein met Vertraging.

Christophe van Gerrewey studeerde Architectuur aan de UGent en alsof een masterdiploma niet genoeg was, studeerde hij ook nog eens Literatuurwetenschappen aan de KU Leuven. Op dit moment probeert hij deze twee studies in zijn professioneel leven te combineren. Hij schrijft verhalen, kritieken en essays over architectuur, kunst, theater en literatuur. In 2012 debuteerde hij met zijn roman Op de Hoogte, die op de shortlist van de Academia Literatuurprijs stond.

In Trein met Vertraging volgen we de gedachten van verschillende personages die zich bevinden op de trein Oostende-Antwerpen. De treinreis verloopt heel vlot tot Gent-Dampoort bijna in zicht is, dan valt hij stil zonder verklaarbare redenen. Renée, de treinconducteur probeert zijn verantwoordelijkheid te ontlopen, bang om gefrustreerde treinreizigers te woord te staan. Terwijl Roos zich in het toilet opsluit om een flirtende man te ontlopen, probeert Kris wanhopig zijn diepgevroren ijs te redden. Zo worden nog andere gedachten van verschillende personages met de lezer gedeeld.

Van Gerrewey heeft een frisse en vernieuwende stijl van schrijven. Stilistisch is het boek zeer goed afgewerkt, al komen er veel opsommingen voor die korter mochten zijn. Door die lange opsommingen zie je soms het bos doorheen de bomen niet meer. Nu zijn we echter aan het muggenziften.

Trein met Vertraging springt continu van persoon tot persoon. In totaal zijn er negen personages, waarvan de een al meer dan de ander in beeld komt. Van Gerrewey ploetert in hun gedachten. Hij beschrijft zeer gedetailleerd wat er op dat moment in hun hoofd afspeelt. Als treinreiziger zijn dat heel herkenbare zaken waardoor je echt kan meeleven met de personages.

Het is een verademing om deze roman te lezen. Van Gerrewey heeft duidelijk een eigen manier gevonden om een verhaal vorm te geven. Trein met Vertraging is echt een aanrader voor iedereen die eens iets anders wil lezen. Om alles een extra dimensie te geven moet het boek op de trein gelezen worden. Het zal een lach op je gezicht toveren, ook al heb je de gebruikelijke vertraging die je anders zo frustreert.

Met dank aan: De Bezige Bij

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Binnenkort maar eens proberen. Leuk geschreven trouwens!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: