Jeroen Terlingen – Gesualdo

Ondertussen is het 400 jaar geleden dat Gesualdo stierf. Een vaak vergeten componist maar daarom niet minder geniaal. “Geen beter tijdstip dan nu om een roman over de componist te schrijven” moest Terlingen gedacht hebben. Helaas blijven we op onze honger zitten.

Jeroen Terlingen, oud redacteur van het weekblad Vrij Nederland schreef tot op heden voornamelijk non-fictie boeken. Enerzijds schreef hij biografieën en anderzijds boeken die hematologische ziektes behandelden. Gesualdo is zijn allereerste roman waarin hij zijn passie voor muziek probeerde te combineren met zijn liefde voor Italië .

De bekende Itiliaanse componist Gesualdo is het hoofdpersonage van deze roman. Zijn leven wordt gereconstrueerd door de ogen van vier vrouwen die een belangrijke rol in zijn leven speelden. Al snel blijkt dat het muzikale genie Gesualdo geen voorbeeldig man was. Geweld was hem niet vreemd. Zijn eerste vrouw en haar minnaar vermoordde hij, ze waren niet discreet genoeg. Zelf had hij ook heel wat seksuele relaties met zowel mannen als vrouwen. Hij bleek ook een sterke fascinatie voor pijn te hebben. Van kinds af aan mishandelde hij dieren, later ook mensen. De pijn was niet enkel gericht op anderen. Zo werd hij zelf ook graag gepijnigd om innerlijke rust te verkrijgen, een soort SM avant la lèttre

Terlingen koos ervoor om Gesualdo’s leven te reconstrueren in romanvorm. Al krijgen we dat gevoel nooit zelf te pakken. Gesualdo heeft meer het gevoel van een geschiedenisboek. Het lijkt alsof de vier vrouwen een spreekbeurt houden en zoveel mogelijk belangrijke figuren uit de 15e eeuw opsommen. Hierdoor raak je soms de draad van het verhaal kwijt. Misschien had Terlingen er toch beter voor geopteerd om een geschiedkundig boek te schrijven in plaats van een roman.

Terlingen etaleert zijn muzikale kennis en passie in zijn debuut. Het boek is doorspekt met muzikale termen. Enige kennis van muziek is uiterst handig, anders zal je je vaak verloren voelen in deze roman. Op het einde van een roman is een verklarende woordenlijst toegevoegd maar lang niet alle termen werden hierin verklaard.

Er is kosten nog moeite gespaard om Gesualdo te publiceren. De eerste druk is een hardcover editie, waar de illustratie op de flap zelf gedrukt staat. Niet op een papieren windel die vaak rond een hardcover hangt. De illustratie geeft daarnaast ook perfect de sfeer weer van Gesualdo’s leefwereld. Al is dit slechts een kleine compensatie voor deze matige roman.

Gesualdo is geen roman die je zomaar even bij de hand neemt als ontspannende lectuur. Had Terlingen resoluut gekozen voor een roman of een geschiedkundig boek, dan zat er veel meer in. Hij koos voor beiden waardoor we te beknopt de geschiedenis krijgen of net te weinig verhaal en te veel geschiedenis.

Met dank aan: Uitgeverij Letterrijn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: