Tips om West-Vlamingen te versieren, of toch niet?

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is Het West-Vlaams Versierhandboek geen handleiding om eindelijk die knappe dame aan de toog te versieren. Het is de nieuwste roman van Thomas Blondeau die zich afspeelt in zijn geboortestreek: De Westhoek.

Thomas Blondeau liet zijn West-Vlaamse roots achter zich en vestigde zich in Amsterdam waar hij een bijzonder actief leven leidt. Hij is de boekendokter van Cobra en schrijft voor De Standaard, Psychologies en nog veel meer. In 2006 maakte hij zijn romandebuut met eX, die door de Vlaamse pers heel goed ontvangen werd.

Raf slikt antidepressiva. Hij kan de breuk met zijn vriendin maar moeilijk verwerken. Het schrijven van zijn nieuwe roman vlot niet echt waarop hij besluit terug te trekken naar de Westhoek. Het dorp is niets veranderd tijdens de tijd dat hij in Nederland woonde. Of toch, zijn dorp heeft zich afgescheiden van de rest van Vlaanderen. Ze dromen ervan om een soort ministaat op te richten onder leiding van Goeminne, een man die door zijn zwaarlijvigheid niet meer op zijn benen kan staan. Er staan hem heel wat verrassingen te wachten in zijn geboortedorp.

Handige tips om een vrouw te versieren krijg je niet in Het West-Vlaams Versierhandboek. We krijgen wel een mix van satire, liefde en een grote portie sarcasme en ironie. Een dorp of stad die zich afsnijdt van Vlaanderen, we zouden het ons niet kunnen voorstellen als we Antwerpen even buiten beschouwing laten.  Blondeau laat het wel gebeuren in zijn roman waardoor zijn roman de allures van een satire krijgt.

Blondeau’s roman is er één van vele lagen en verschillende verhalen die door elkaar lopen. Het continue terug en vooruitspringen in tijd zorgt ervoor dat er veel dynamiek in Het West-Vlaams versierhandboek zit. Soms zorgt het wel even voor verwarring bij de lezer omdat je niet alles goed in tijd kan plaatsen. Op het einde worden bijna alle eindjes aan elkaar geknoopt maar blijven enkele kleine verhaallijnen onduidelijk.

Enig minpunt aan Blondeau’s nieuwe roman is het veelvuldig gebruik van voetnoten, die het verhaal echt onderbreken. In deze voetnoten laat Blondeau zijn eigen stem horen. Dit doet hij met veel ironie en sarcasme. Zo gaat hij ook even zijn kritiek spuien op de hedendaagse literatuur. Het waren ideëen die evengoed geïntegreerd konden worden in Raf, het hoofdpersonage die ook schrijver is.

Na een mindere tweede roman – Donderhart – staat Blondeau terug op de kaart. Het West-Vlaams Versierhandboek is een gezonde mix van liefde, absurditeit, humor en een vleugje erotiek. Daarnaast zijn er ook enkele persoonlijke elementen uit Blondeau zijn leven geïntegreerd in deze roman al mag je het niet als een autobiografische roman zien.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Het droevige nieuws kwam net tot mij. Thomas Blondeau is op 35 jarige leeftijd gestorven aan een hartaderbreur. Veel te jong voor een talent in opkomst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: