Gazdanov – Het Fantoom van Alexander Wolf

Uitgeverij Cossee en Lebowski slaan de handen in elkaar om de Nederlandstalige vertaling van Het Fantoom van Alexander Wolf uit te geven. Een vergeten meesterwerk die geschreven werd in het midden van de twintigste eeuw.

Gajto Gazdanov is een vergeten schrijver binnen de klassieke Russische literatuur. Hij werd geboren in 1903 te Sint-Petersburg. In 1923 belandt hij in Parijs na veel omzwervingen. Hij leeft er een bepaalde periode op straat en doet het ene baantje na het andere. In 1926 trad hij toe in het Russische literaire wereldje van Parijs, waarna hij zijn studies opnieuw aanvat. Zijn eerste boek – Een Avond met Claire – wordt meteen enthousiast onthaald door de Russische emigranten in Parijs.

Het Fantoom van Alexander Wolf start tijdens de Russische burgeroorlog. Twee onbekende mannen kruisen elkaars wegen. Die korte ontmoeting blijkt bepalend te zijn voor de rest van hun leven. Het hoofdpersonage wordt beschoten maar wordt niet geraakt, hij kan de ander echter wel neerschieten.  Ons hoofdpersonage trekt naar Parijs en gaat er aan de slag als journalist. Zijn verbazing is groot als hij vele jaren later een roman van Alexander Wolf leest. De roman vertelt exact het verhaal van het schietincident vele jaren terug tijdens de burgeroorlog. Hij had de man echter voor dood gewaand. Nog meer is dat iedereen die hij in Parijs ontmoet allemaal op een andere manier geïnteresseerd zijn in Alexander Wolf, zelfs zijn vriendin Jelena.

In het verhaal zijn twee hoofdverhaallijnen te onderscheiden. Als eerste hebben we de verhaallijn over het schietincident tijdens de Russische burgeroorlog en als tweede de liefde die ontluikt met Jelena. Door de combinatie krijgen we heel wat levenslessen te verwerken. Waar de eerste verhaallijn voornamelijk het thema van de dood behandelt geeft tweede verhaallijn ons de kans om na te denken over liefde en geluk. De belofte – wie dit boek leest, houdt daarna nog meer van het leven – van Maxim Biller wordt dus zeker waargemaakt.

Gazdanov bouwde het verhaal zeer goed op met oog voor detail, zo blijkt ook uit het nawoord. Hij had maar liefst drie verschillende eindes bedacht voor Het Fantoom van Alexander Wolf. Gelukkig opteerde hij voor het enige juiste einde. De andere twee zouden afbreuk gedaan hebben aan de opbouw van het verhaal.

Het is ons een raadsel hoe het komt dat Het Fantoom van Alexander Wolf in de put der vergetelheid beland is.  Gelukkig zijn er uitgeverijen als Cossee en Lebowski die de nodige aandacht terug vestigen op Gazdanov door Het Fantoom van Alexander Wolf uit te geven.

  • Uitgeverij: Lebowski & Cossee
  • 192 pagina’s
  • 18,90 euro
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: