Denise Mina – Goden en Beesten

Dat er ook goede thrillers geschreven worden buiten Scandinavië bewijst de Schotse schrijfster Denise Mina met verve. “Goden en Beesten” is een goed opgebouwde thriller die de spanning beetje bij beetje doet stijgen naar een climax.

Denise Mina is een Schotse thriller- en theaterschrijfster. Regelmatig maakt ze ook uitstapjes naar andere genres zoals: comics, graphic novels en zelfs een hoorspel op Radio 3 van de BBC. In 1998 maakte ze haar debuut in de thrillerwereld met Garnethill, die uitbloeide tot een trilogie.  In 2009 schreef ze haar eerste roman waarin Alex Morrow een hoofdrol speelt. Goden en beesten is ondertussen het vierde boek binnen deze serie.  

Denise Mina’s nieuwste thrilles Goden en Beesten speelt zich af in het corrupte Glasgow. Hoofdrechercheur Alex Morrow is net bevallen van een tweeling en leidt het onderzoek naar de moord op Brendan Lyons. Het onderzoek loopt niet van een leien dakje. Niet iedereen wil en kan vrijuit praten over Brendan Lyons door hun loyaliteiten met de politiek of de corrupte onderwereld van Glasgow. Het lijkt er zelf op dat Morrow vanbinnen haar eigen rangen tegengewerkt wordt.

Mina gebruikt verschillende verhaallijnen die naar het einde van het verhaal steeds meer door elkaar lopen. Zo kunnen we in Goden en Beesten drie hoofdpersonages onderscheiden. Als eerste hebben we hoofdrechercheur Alex Morrow. Daarnaast is er een grote rol weggelegd voor Martin Pavel, een jongeman die een fortuin erfde van zijn grootvader en tot slot Kenny Gallagher een politicus die buitenspel gezet wordt door zijn partij. Alle drie worden bijzonder goed uitgewerkt met oog voor detail. Ook de andere belangrijke personages worden zeer goed uitgewerkt waardoor we eerder kunnen spreken van een literaire thriller.

Door het vele wisselen tussen de verschillende personages kan Mina de spanning perfect opbouwen. Ze geeft maar met mondjes maat informatie vrij over de hoofdpersonages. Hierdoor wordt je naarmate het boek vordert steeds meer in het verhaal gezogen. Je voelt als het ware dat ze naar een climax toewerkt en dat alles pas op het einde duidelijk zal worden. Een einde dat tevens niet ontgoocheld.

‘Een fantastische auteur die ons het nakijken geeft’ spreekt Karin Slaughter lovend over Denise Mina. Gelijk heeft ze. Mina weet perfect een verhaal spannend op te bouwen zonder dat ze de uitwerking van de personages achterwege laat.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: