Julie Otsuka – Waarvan Wij Droomden

De tweede roman van Julie Otsuka is een knaller van formaat. Het boek verscheen in 2011 maar werd nu pas in het Nederlands vertaald. Beter laat dan nooit denken we dan. Laat je meevoeren naar het Amerika begin de twintigste eeuw dat overspoeld werd met Japanse picturebrides. 

Julie Otsuka is een Amerikaans schrijfster met Japanse roots. Wanneer je haar indrukwekkend prijzenpalmares bekijkt, zou je denken dat ze al meer dan twee boeken heeft geschreven. Niet dus. Ze debuteerde in 2002 met When the Emperor Was Divine, een waargebeurd verhaal geïnspireerd op het relaas van haar grootvader net na de aanval op Pearl Harbor. Ook in haar tweede roman The Buddha in the Attic – vertaald als Waarvan Wij Droomden – speelt Pearl Harbor een belangrijke rol.

Waarvan Wij Dromen vertelt het verhaal van een groep jonge Japanse vrouwen die een eeuw geleden per schip naar San Francisco vertrokken. Ze trouwden met Japanners die al voor hen naar Amerika waren geëmigreerd. Hun huwelijk was op voorhand geregeld op basis van foto’s. Er was de vrouwen een mooi leven beloofd in Amerika, maar dat draait helemaal anders uit wanneer Japan een aanval uitvoert op Pearl Harbor.

Julie Otsuka beschrijft het verhaal van de Japanse vrouwen vanuit de eerste persoon meervoudsvorm. Hierdoor krijgen we een divers beeld van de geschiedenis van deze vrouwen. Deze collectieve stem is een origineel  vertelstandpunt waar je even moet aan wennen. Het bizarre is dat het verhaal toch heel persoonlijk en niet afstandelijk aanvoelt, hetgeen je zou verwachten door continu vanuit het wij-perspectief te schrijven.

Waarvan Wij Droomden is een sterke mix van proza en poëzie. Ze benadert de poëzie door het veelvuldig gebruiken van anaforen. De meeste alinea’s beginnen met: Op de boot, Enkelen van ons, Ze gaven ons…    Het gebeurt zelden bij romans, maar het past perfect binnen dit verhaal.

Otsuka schreef met Waarvan Wij Droomden een sterke roman die we niet snel zullen vergeten. Het boek blinkt voornamelijk uit dankzij de poëtische schrijfstijl en het originele wij-perspectief. Hopelijk is het niet opnieuw negen jaar wachten op een nieuwe roman van Otsuka’s hand.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: