An Mertens – Tot Later

‘Tot Later’ is het opmerkelijk debuut van An Mertens. Deze conceptroman die stilistisch zeer sterk is, maar te weinig verhalend om een hoogvlieger te zijn. Daarvoor is de plot iets te doorzichtig.

An Mertens studeerde Romaanse talen waarna ze via enkele omwegen neerstreek in Brussel, de plaats waar haar eerste roman plaatsvindt. Ze was actief binnen ‘Zinneke Parade’, een project dat ruimte creëert voor ontmoetingen, samenwerking en creativiteit in Brussel. Heden is ze actief lid van Constant, een kunstenwerkplaats voor vrije softwaren en cultuur.

Tot Later vertelt het verhaal van vijf jonge mensen die allen rond het Ninoofseplein wonen. Allen hebben ze een verschillende achtergrond, maar ze hebben één iets gemeen, café Jupiter. Het is daar dat ‘Commy T’ opgericht wordt, een organisatie die pleit voor de vrijheid van data. Zo maken ze een boekenbibliotheek op USB-sticks aan, die iedereen gratis gebruiken kan. Wanneer er plannen ontstaan om alles op het Ninoofseplein plat te smijten, slaan ze samen de handen in elkaar om hun eigen woonst te redden.

Mertens weet van in het begin de lezer te boeien. Op uiterst creatieve wijze weet ze al haar belangrijke personages te introduceren. Ze hebben hun eigen wijze van communiceren met de wereld. Zo gebruikt John – van origine Engelsman –  consequent een foute grammatica, wat in het begin wennen is. Nikki werkt dan weer vaak met gedachtenstreepjes terwijl Liena geen namen gebruikt, maar cijfers.

Alhoewel Mertens mee gaat met nieuwe literaire trend – meerstemmigheid – slaagt ze erin om haar eigen ziel in deze roman te steken. Ze laat de klassieke vorm van de roman varen door grammaticale en typografische regels aan haar laars te lappen. Dit heeft allemaal zijn nut waardoor artistieke vrijheid toegestaan is. Al is ze hier niet altijd even consequent in. Zo maakt ze bij Liena haar eerste passage vaak gebruik van onderlijning wat ze later in de roman laat varen.

Enig minpunt is dat het verhaal niet altijd even duidelijk  te volgen is. Zo gaat ze haar persoonlijke ideeën omtrent gratis data opdringen aan de lezer in plaats van haar aandacht te focussen op het verhaal an sich. Op het einde komt die focus wel terug en dan wordt alles een stuk concreter en duidelijker voor de lezer.

Het debuut van An Mertens is een dubbeltje op twee kanten. Stilistisch gezien is Tot Later een sterke roman, maar verhalend schiet Mertens nog een stuk tekort.  We zijn benieuwd hoe deze auteur zich verder zal ontwikkelen. Ongetwijfeld zullen we nog meer de naam An Mertens horen vallen.

Met dank aan: De Bezige Bij

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: