Joost Vandecasteele – Vel

Joost Vandecasteele wordt terecht als auteur van de toekomst gezien. Hij schreef met Vel een gedistilleerde roman die vaak raak schiet. Alles draait om seks zonder dat het een erotisch verhaal wordt, waarvan er tegenwoordig veel verschijnen.

De meeste mensen kennen Joost Vandecasteele als stand-upcomedian, maar de man is veel meer dan dat. Van opleiding is hij theaterregisseur en won in 2002 de Theater Aan Zeer prijs met zijn theatermonoloog Sparta 2010. In 2009 debuteerde hij met de verhalen bundel Hoe de Wereld Perfect Functioneert Zonder Mij. Er volgden nog drie romans waarvan Vel zijn meest recent gepubliceerd werk is.

Vel vertelt het relaas van een man, die Man heet. Zijn grootste mannelijke vaardigheid: het in bed praten van vrouwen. Een opmerkelijke gave aangezien Man niet de adonis is, die vrouwen met zijn lichaam in bed krijgt. Het is de enige vorm van communicatie met vrouwen die hij kent. Tussen zijn veroveringen door bouwt Man een carrière op binnen de televisiewereld. Wanneer hij het status van Bekende Vlaming benadert staat hij plots in het oog van de storm.

Joost Vandecasteele weet de onzekerheid die in onze maatschappij heerst zeer accuraat te beschrijven. Het Patriarchale systeem, waarin zowel de rollen van de man als de rollen van de vrouw duidelijk afgelijnd  waren, is compleet verdwenen. Onzekerheid is in de plaats gekomen. Mannen en vrouwen weten niet meer hoe ze met elkaar moeten omgaan en laat dat net het probleem zijn van Man in Vel. Seks is zijn enige vorm van communicatie en daar is ook iets spaak gelopen.

Vel is een zeer compacte roman waarin hoofdstukken elkaar snel opvolgen, zonder oppervlakkig te zijn.. Vandecasteele kiest ervoor om conversaties niet onnodig lang uit te spinnen. Hij beperkt alles tot de werkelijke essentie van het verhaal. Ook de seksscènes  zijn niet uitvoerig beschreven waardoor Vel geen platvoerse roman geworden is.

Het hoofdpersonage Man vertoont enkele gelijkenissen met Joost Vandecasteele. Beiden bouwden ze een carrière binnen de televisiewereld op. Dat levert heel wat rake en kritische beschrijvingen op, zonder dat hij persoonlijk wordt. Vandecasteele weigert de verschillende televisiefiguren in zijn roman een naam te geven. Iedereen zal zich bij het lezen van Vel afvragen tot hoe ver deze roman autobiografisch is. In Knack is Vandecasteele hierover zeer duidelijk: “Ik heb géén seksverslaving. Ik geloof niet dat elke vrouw geneukt wil worden als je het maar met genoeg zelfvertrouwen vraagt.

Vandecasteele schreef geen woord te veel of te weinig. Vel is een compacte roman die de hedendaagse man-vrouw verhouding met de gepaarde onzekerheid zeer goed weet te vatten. Man, de protagonist zal je niet snel vergeten en geeft je stof tot nadenken. We zullen in de toekomst ongetwijfeld nog veel horen van Joost Vandecasteele.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: