Geert Colpaert – Het Boek der Ontwenning

‘Het Boek der Ontwenning’ is het lijvige debuut van Geert Colpaert, in een vorig leven sporter. Colpaert weet de lezer enerzijds te ontroeren, maar helaas ook te vervelen met een overvloed aan geschiedkundige passages die vaak hun doel voorbij gaan.

Het Boek der Ontwenning vertelt het verhaal van een groep aan alcohol verslaafde mannen. Allen zitten ze in een psychiatrie waar de sleur een belemmering vormt voor hun behandeling. De hoofdpsychiater ent de behandeling op rust en voorspelbaarheid en mijdt iedere vorm van verandering.  Wanneer een nieuw creatief therapeut aangesteld wordt, komt hier verandering in. De ontwenners ontwaken uit hun roes van leegheid. Tot hun eigen verbazing heeft de wereld meer te bieden dan oorspronkelijk gedacht. Ze verkennen nieuwe artistieke horizonten, waarvoor ze tot ieders verbazing veel lof ontvangen.

Het moet gezegd worden, Geert Colpaert weet de problematiek van verslaving op een zeer realistische manier te beschrijven. Als lezer voel je echt mee met hoe het is om als een alcoholverslaafde in het leven te staan. Daarnaast vreest hij het niet om kritiek te geven op de psychiatrie en het overvloedig gebruik van geneesmiddelen.

Naast de vele kritiek die Colpaert uit, heeft hij ook een beeld hoe de psychiatrie er anders zou kunnen uitzien. Hij leert dat we ons niet mogen blindstaren op de verslaafde an sich, maar moeten kijken naar de mens en de kwaliteiten achter de verslaafde. Eerlijk, het is niet realistisch dat bijna alle ontwenners een uitzonderlijk artistiek talent hebben, maar dat stoort niet.  Het zorgt voornamelijk voor veel ontroering en als lezer willen we tenslotte geraakt worden door de hoofdpersonages 

Daar waar de eerste verhaallijn – die van de ontwenningskuur – de lezer ontroert, gaat de tweede verhaallijn eerder vervelen. De roman wordt te vaak onderbroken met geschiedkundige passages over kunst, politiek, porno en alles wat hij maar op een of andere manier aan een personage linken kan.   Historische passages kunnen interessant zijn maar bieden geen meerwaarde aan deze roman en daarbij zorgt het voor te veel onderbreking waardoor Het Boek der Ontwenning niet vlot leest.

Een boek van 760 pagina’s schrijven, je moet het maar doen. Helaas zou de roman veel sterker zijn wanneer de historische passages geschrapt zouden worden. Het Boek der Ontwenning is een aanrader voor mensen werkzaam in de verslavingszorg omdat je een mooi beeld krijgt vanuit de verslaafde zelf, iets wat een handboek niet geven kan.

  • Uitgeverij: Vanhalewyck
  • Prijs: 24,95
  • Meer info: http://www.vanhalewyck.be/boek/het-boek-der-ontwenning
Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Annemie Van Hecke november 28, 2013 — 9:31 pm

    Hoe meningen kunnen verschillen, ik heb juist enorm genoten van de verhalen over Poelaert, Monet, Turner etc. Voor mij bieden ze duidelijk een meerwaarde en geven ze net diepgang aan de verhalen van de ontwenners.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: