John Williams – Butcher’s Crossing

De literaire wereld herontdekte vorige jaar John Williams met dank aan uitgeverij Lebowski. ‘Stoner’ was zo’n groot succes dat Lebowski ons een tweede roman van Williams niet wou onthouden.  ‘Butcher’s Crossing’ is wederom een meesterlijk geschreven roman die niemand onberoerd zal laten.

Tot een jaar geleden was John William een nobele onbekende in Europa. Plots werd Stoner herontdekt en werd de ondertussen gestorven auteur een hype. Williams was professor aan de universiteit van Denver. In 1948 debuteerde hij met Nothing But the Night. Uiteindelijk publiceerde hij nog drie andere romans en twee dichtbundels. Butcher’s Crossing was zijn tweede geschreven boek. 

In Butcher’s Crossing volgen we Andrews, een jonge man op zoek naar de schoonheid van de natuur. Tijdens zijn derde jaar aan Harvard besluit Andrews dat het genoeg geweest is. De natuur die hij zo vaak beschreven ziet in zijn boeken wil hij echt voelen en dat kan hij niet in Boston. Hij trekt erop uit naar Butcher’s Crossing waar hij een bizonjager, Miller, ontmoet. Samen besluiten ze een jacht te organiseren op een kudde bizons die Miller jaren geleden ontdekt heeft in het Coloradogebergte. Andrews leert er de natuur kennen, ontdekt driften waar hij het bestaan niet van afwist en komt terug als een ander persoon.

Butcher’s Crossing is een roman met een eenvoudig verhaal. Ondanks de 350 pagina’s, geen dun boek dus, gebeurt er bijzonder weinig. Toch is er geen enkel moment dat het verhaal je vervelen zal. Williams heeft veel aandacht voor de innerlijke ontwikkeling van zijn personages. Er zijn slechts vier personen die echt van belang zijn. Alhoewel ze bijzonder weinig met elkaar spreken, krijg je toch het gevoel dat er veel tussen hen gebeurd.

Williams weet de natuur perfect in woorden te omvatten. De omschrijvingen die je meekrijgt zijn zo accuraat, alsof je de natuur echt kan voelen bij het lezen. Daarnaast blijkt Williams een zeer goed observator te zijn en kan hij dat op een mooie manier op papier neerpennen. Ieder kleine handeling, van het doodschieten van een bizon tot het villen ervan, is minutieus beschreven zonder te vervelen. Ook het effect dat de bizonslachting op Andrews heeft weet Williams goed te vatten.

Butcher’s Crossing doet western aan, maar ontaard in een anti-western. Je krijgt een blik op het wilde westen van Amerika waar alles mogelijk lijkt te zijn. Het dorp Butcher’s Crossing is uit het niets opgetrokken door bizonjagers. Het is de plek waar vrijheid lonkt en ieder zijn eigen ding kan doen. Tot alles kantelt en de mogelijkheden samen met de dromen stilaan verdwijnen, tot er enkel desillusie overblijft.

Men kan niet verstaan dat een auteur als Williams pas zo laat ontdekt werd in Europa. Tijdens zijn leven heeft hij nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Gelukkig zijn er nog mensen zoals Oscar van Gelderen – uitgever van Lebowski –  die op zoek gaan naar vergeten pareltjes. Butcher’s Crossing is een subliem geschreven roman. Williams weet als geen ander settings te beschrijven en personages uit te diepen.

  • Uitgeverij: Lebowski
  • Prijs: 19,95 euro
  • Pagina’s: 332
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: