Tijd voor lijstjes.

2013 is officieel afgesloten. Een nieuw jaar dus een tijd voor nieuwe boeken, maar wat waren de absolute toppers in 2013 en moeten dus zeker gelezen worden.

Nederlandstalige Auteurs 

1. De Laatkomer – Dimitri Verhulst

Na twee mindere boeken staat Dimitri Verhulst er weer. Met ‘De Laatkomer’ schreef hij een roman met een origineel concept, een man die dementie veinst. We krijgen opnieuw de typische stijl van Verhulst voorgeschoteld waarin Drama, absurditeit en humor hand in hand gaan.

(Lees hier meer)

2. Wij en Ik – Saskia De Coster

Saskia De Coster gooide grote ogen met haar familieroman ‘Wij en Ik’, ze is dan ook niet meer weg te denken in het summum van de Vlaamse literatuur. Met veel psychologisch inzicht weet De Coster haar personages vormt te geven.

(Lees hier meer)

3. Geschiedenis van een Berg – Peter Verhelst

Peter Verhelst zijn werk wordt voornamelijk getypeerd door een hermetische schrijfstijl die vaak als niet toegankelijk voor het grote publiek gezien wordt. Met ‘Geschiedenis van een Berg’ schreef hij meer dan ooit een roman die dat net wel is zonder zichzelf te verloochenen.

(Lees hier meer)

Anderstalige Auteurs

1.Waarvan Wij Droomden – Julie Otsuka

Otsuka’s tweede roman zweeft tussen proza en poëzie. Vanuit het wij-perspectief wordt het meeslepend verhaal van de picture brides verteld, ten tijde van Pearl Harbor. Een pareltje die niet ontbreken mag in je boekenkast en eindejaarslijstjes.

(Lees hier meer)

2. Het Fantoom van Alexander Wolf – Gajto Gazdanov

2013 was het jaar van de heropgeviste romans, met als absolute uitblinker binnen deze categorie, ‘Het Fantoom van Alexander Wolf’. Een absoluut meesterwerk van Gazdanov die verschillende genres binnen de literatuur bundelt in één verhaal.

(Lees hier meer)

3. Butcher’s Crossing – John Williams

John Williams is hot. Verdergaand op het succes van ‘Stoner’ verscheen dit jaar ‘Butcher’s Crossing’. Williams is een meesterverteller en weet als geen ander de omgeving en innerlijke strijd van personages te beschrijven. In deze antiwestern krijgen we het fantastisch beeld van het Wilde Westen.

(Lees hier meer)


Advertenties

4 Comments

Add yours →

 1. Leuk zo’n overzicht. Mijn ‘te lezen lijstje’ is in ieder geval weer uitgebreid … 🙂

 2. Damn, de bib is net dicht. Maar dank voor je fijne lijstje!

 3. Verhulst vond ik heel knap, maar mijn Nederlandstalige nummer een is
  Jamel Ouariachi met Vertedering.Op twee de zeer sterke debuutroman Woesten van Kris Van Steenberge en op drie Gelukkige slaven van Tom Lanoye. Op internationaal vlak op een Nadime Gordimer- Een tijd als nooit te voren Het Fantoom van Alexander Wolf – Gajto Gazdanov op twee en op een heel kleine Italiaanse roman van Alberto Cavanna- De man die de dagen niet telde.
  Nog veel leesgenot en prettige feestdagen
  André

  • Jouw top drie van Nederlands boeken heb ik nog niet kunnen lezen. Gert raadde mij ook Vertedering aan, het staat klaar om gelezen te worden. Maar eerst nog twee recensie exemplaren lezen. Woesten wil ik nog lezen, ook veel goeds over gehoord.

   Ook goede feestdagen voor jou, en dat volgend jaar een mooi leesjaar mag worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: