Dave Eggers – De Cirkel

Dave Eggers schreef met ‘De Cirkel’ de ‘1984’ van deze tijd. Een onrustwekkend boek over de digitalisering van de maatschappij, waar steeds minder plaats voor privacy is. ‘De Cirkel’ zou dan ook verplichte literatuur moeten zijn voor iedereen die zich online begeeft.

Dave Eggers is een Amerikaanse schrijver van zowel fictie als non-fictie boeken. In 2000 debuteerde hij met A Heartbreaking Work of Staggering Genius, een memoire dat door Time, Washington Post, San Francisco Chronicle en Los Angeles Times verkozen werd tot beste boek van het jaar. Daarnaast heeft hij ook een uitgeverij McSweeney’s, vernoemd naar zijn overleden moeder.

Het geluk van Mae kan niet op wanneer ze een baan krijgt bij het grootste internetbedrijf  van de wereld, De Cirkel. Het bedrijf richt zich op de markt van sociale media en ontwikkelt nieuwe apps om het leven van de bevolking steeds transparanter te maken. Mae haar professionele stap verloopt vlekkeloos. Ze behaalt de hoogste scores ooit voor een newbie, maar haar online participatie is beneden alle peil. Totdat ze de kans krijgt om volledig transparant door het leven te gaan. Met een camera rond haar hals kan iedereen uit de wereld haar via een stream volgen en wordt ze plots één van de meest invloedrijkste mensen van De Cirkel.

Wat zou er gebeuren als je Google, Facebook en Twitter in één gigantisch bedrijf onderbrengt? Dit gedachtenexperiment voerde Eggers met glans uit in De Cirkel. Het is bijzonder angstwekkend wat de gevolgen zouden zijn moest de digitale wereld in handen komen van één bedrijf. Eggers wil ons dan ook waarschuwen voor de digitale giganten van deze tijd die beetje bij beetje onze privacy oppeuzelen.

Het eerste deel van de roman kunnen we beschouwen als een uitvergroting van onze huidige maatschappij waar iedereen op zoek gaat naar zoveel mogelijk likes. Onze zelfwaardering hangt tegenwoordig meer af van de likes op Facebook dan onze werkelijke verwezenlijkingen. In De Cirkel resulteert dit in verschillende populariteitsrankings die afhangen van je online participatie. Het tweede deel van de roman waarschuwt ons dan weer voor de gevaren die schuilgaan in sociale media en hun macht. De vrije keuze verdwijnt samen met onze privacy, omdat iedereen online moet participeren en transparant zijn of men dreigt in de marginaliteit te vallen.

Natuurlijk zal de wereld die Eggers beschrijft nog even op zich laten wachten, maar het lijkt een onvermijdbare toekomst. Gelukkig spoort deze roman ons aan tot nadenken voordat het te laat is. Toch verliest Eggers op het einde een deeltje van zijn geloofwaardigheid doordat hij te weinig aandacht besteed heeft aan zijn slot. De Cirkel komt tot de ultieme voltooiing maar dit wordt te kort en bondig beschreven. Het leek alsof hij er zicht iets te makkelijk wou vanaf maken.

De Cirkel is een roman die nog lang zal nazinderen. Eggers weet de gevaren van de digitalisering van de maatschappij perfect onder woorden te brengen en biedt ons een toekomstbeeld indien we zo verder zouden gaan. Iedereen die dan ook gebruik maakt van het internet zou deze roman moeten lezen.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Een boek dat ik op het lijst moet zetten.

  2. Topboek lijkt me. Het staat op mijn te lezen lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: