Carmien Michels – We Zijn Water

‘We Zijn Water’ is het sprankelende debuut van Carmien Michels. Met een zeer vlotte schrijfstijl weet Michels ons te overtuigen. Laat je binnendrijven in een wereld vol verrassing en absurditeiten.

De Vlaamse Carmien Michels studeerde woord aan het conservatorium van Antwerpen. Ze is een geboren performster. In 2012 werd ze de Slam kampioene van Antwerpen en werd ze op nationaal niveau vice-kamioen. Datzelfde jaar nog werd haar eerste monoloog – Dieptezucht – in verschillende Vlaamse zalen opgevoerd. We Zijn Water startte als haar masterproject en resulteerde in haar romandebuut.

We Zijn Water vertelt het verhaal van zeven uiteenlopende personages. Die allen op één of andere manier met elkaar verweven zijn. Max stopt zijn vinger in zijn navel om te verdwijnen in zijn grot waar hij veilig is. Zijn zus maakt aantekeningen in een boekje over haar favoriete man, maar ook haar lesbische buurvrouw Sue zorgt voor fantasieën. Rolf bouwt dan weer aan een ark om de grote zondvloed te overleven, terwijl Maddy geen woord meer gesproken heeft sinds ze haar man vermoordde. Daarnaast hebben we nog Clara, Joseeke en Fabrizio die elk worstelen met hun eigen moeilijkheden.

Pedofilie, moord en het einde van de wereld. Het zijn slechts enkele van de zware onderwerpen die aan bod komen in We Zijn Water. Michels schuwt het niet om de waanzin van de mens op papier neer te schrijven. Toch is deze roman niet zwaarmoedig. Michels doorweeft de roman met humor en lichtvoetigheid.

Niet één, maar meerdere hoofd personages, het lijkt de trend van 2013. In navolging van Van Gerrewey en Mertens laat ook Michels meerdere personages aan het woord in haar roman. Ieder hoofdstuk zitten we in het hoofd van iemand anders. Het enige verschil met Van Gerrewey en Mertens is dat er bijzonder snel gewisseld wordt van perspectief, waardoor het niet altijd even makkelijk is om je te verplaatsen in de personages.

De plot van We Zijn Water is zeer goed uitgewerkt. Hoe verder je in het verhaal vordert, hoe meer de personages verweefd zijn met elkaar. De verhaallijn van Rolf sluit ook perfect aan op de andere personages. Hij predikt over een naderende vloedgolf terwijl het lijkt alsof die vloedgolf raast door het leven van de overige protagonisten. Een zeer mooie metafoor die in het verhaal ook gebruikt wordt door Max.

We Zijn Water is een intrigerend romandebuut. Carmien Michels bewijst een goede verhalenvertelster te zijn die de lezer weet te ontroeren en lachen terzelfdertijd. Spijtig dat de hoofdstukken elkaar iets te snel opvolgen. We zijn meer dan benieuwd naar meer werk van Michels hand.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: