Leen Van Der Schueren – De buurman

Kortverhalenbundel ‘De Buurman’ is het geslaagde debuut van Leen Van Der Schueren. De bundel brengt een verzameling van tragikomische personages die je zowel laten lachen als ontroeren.

Leen Van Der Schueren is het hoofd van een psychoanalytische afdeling die werkt met psychotische problematieken. Daarnaast voert ze onderzoek naar het wegvallen van taal bij Alzeheimerpatiënten. ‘Buurman’ is haar literaire debuut na het publiceren van artikels en casussen in vaktijdschriften.

De Buurman is een verzameling van zes korte verhalen waarin de buurman nooit het hoofdpersonage is maar meestal wel een belangrijke rol toegedeeld krijgt. De protagonisten zijn allemaal mensen met verlangens. Zo wil Delphine kost wat kost thuis blijven wonen ondanks haar leeftijd. Eddy wil dan weer iets wereldschokkends uitvinden, terwijl Germain het liefst van al iedere krant wil sparen. Allen hebben ze iets tragisch in zich, wat deze bundel bijzonder interessant maakt.

Van Der Schueren weet haar verhalen zeer goed op te bouwen. De verhaallijnen zijn goed uitgedacht en het slot heeft altijd iets verrassend in zich. Al had ze uit De Boemerang en Delphine  veel meer kunnen halen. Zo kon ze bij De Boemerang veel meer ingaan op de scheve relatie tussen Eddy en zijn vrouw. Terwijl bij Delphine ze de spanning nog intenser kon uitgewerkt hebben. Bij deze twee verhalen blijf je een beetje op je honger zitten.

In De Buurman weet Van Der Schueren zeer tragische situaties neer te pennen waarbij humor nooit ver te zoeken is. Zo is de buurman in het laatste verhaal een bijzonder tragisch persoon. Hij was ooit een topadvocaat maar versmeet zijn leven aan de drank om zijn moeder een hak te zetten. In het slot doet hij er op uiterst grappige en bijzondere wijze er nog een schepje bovenop.

De Buurman is het geslaagde debuut van Leen Van Der Schueren. Correspondentie, Leon  en De Buurman  zijn de absolute toppers binnen deze kortverhalen bundel. De plots van deze drie verhalen zijn zeer goed uitgewerkt en verrassen je als dusdanig dat je het boek met een goed gevoel dichtklapt. We zijn dan ook benieuwd naar meer werk van deze auteur.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

  1. Op zich lijkt het mij een goed boek, alles wat in de ruime zin met gezondheid te maken heeft spreekt mij aan, maar kort verhalen spreken mij dan weer helemaal niet aan.

    • Spijtig. Want Kort Verhalen zijn echt de moeite om te lezen. Ze worden veel te vaak onderschat. Je moet het genre echte de kans geven. Vroeger voelde ik me persoonlijk ook niet aangetrokken tot kort verhalen, maar daar is ondertussen verandering in gekomen. Hier in Vlaanderen en Nederland wordt het genre te weinig krediet gegeven zeker als je dat vergelijkt met Amerika en Engeland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: