Jamal Ouariachi – Vertedering

‘Vertedering’ is de intelligente tweede roman van Jamal Ouariachi. De auteur onderzoekt in deze roman een deel van de mannelijke populatie die maar niet volwassen willen worden. Het verschaft ons – de lezer – een accuraat inzicht in menselijk gedrag. 

Jamal Ouariachi studeerde psychologie aan de universiteit van Amsterdam. Hij keerde het beroep van psycholoog de rug toe en focust zich tegenwoordig volledig op het schrijverschap. In 2010 debuteerde hij met de roman De Vernietiging van Prosper Morèl. Samen met David Pefko en Daan Heerma  van Voss schreef hij de trilogie 25, 40, 70. ‘Vertedering’ is zijn tweede Ouariachi’s tweede roman waarin de invloed van zijn opleiding nooit ver te zoeken is.

Een man zonder naam vind op een dag een mand vol kittens op een graspleintje. Het wordt een kantelpunt in de man zijn leven. Hij neemt één kitten in huis en zijn koude vrijgezellenhart lijkt te smelten. Wanneer hij op café Zerline leert kennen lijkt hij opnieuw klaar te zijn voor een lange relatie, maar niet zonder gevaar. De man zijn vorige relatie eindigde in enkele rake klappen aan het adres van Elsa, de vrouw van zijn leven.

Vertedering is een psychologische roman die op zoek gaat naar de motieven en oorsprong van menselijk gedrag, meer bepaald het gedrag van een man die agressief uit de hoek kan komen. Ouariachi komt tot de conclusie dat we nooit tot de kern kunnen komen van onze persoonlijkheid, dat we er altijd omheen blijven cirkelen. Toch stelt Ouariachi dat we ons gedrag kunnen veranderen zonder alles te begrijpen.

Ouariachi heeft zijn hoofdpersonage met verve neergezet.  We krijgen een zeer genuanceerd beeld van de man zonder naam, waardoor je iedere keuze die hij maakt kunt begrijpen. Wat de protagonist zo interessant maakt is de discrepantie tussen wat hij wilt en wat hij doet. Hij heeft een echte afkeer van zijn agressieve uitbarstingen maar desondanks kan hij er niet zomaar verandering in brengen. Het is iets zeer menselijk. Want niemand handelt nooit volledig zoals hij eigenlijk zou willen.

Het is duidelijk dat Ouariachi zeer weloverwogen geschreven heeft. Het lijkt of hij een perfect evenwicht gevonden heeft tussen rauwheid maar toch elegante zinnen. Tussen humor en afkeer. Tussen normaliteit en abnormaliteit. Tussen menselijk en onmenselijk. We komen nergens echt uitgesproken extremen tegen waardoor alles heel herkenbaar blijft voor de lezer.

Vertedering is een roman die lang in je hoofd nazindert nadat je het boek dichtgeslagen hebt. Met zijn tweede roman bevestigd Ouariachi zijn schrijverstalent. We zullen ongetwijfeld nog veel van hem horen.

Advertenties

4 Comments

Add yours →

  1. Wat een fijne recensie! Ik had natuurlijk wel van het boek gehoord, maar wist eigenlijk niet wat het onderwerp van het verhaal was.

  2. Lijkt me een goed boek dus het gaat bij op mijn te lezen lijst.

  3. Persoonlijk vond ik het ook een zeer goed boek, op en top kwaliteit, en van die literaire prijzenkermis ben ik al lang geleden gestopt met de logica er van in te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: