Haruku Murakami – De Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren

Vier jaar moesten we wachten op een nieuwe roman van Murakami’s hand, maar het was het wachten meer dan waard. ‘De Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren’ dompelt je onder in Tsukurus zoektocht naar zijn eigen identiteit.  

Murakami kreeg literatuur met de paplepel in de mond. Zowel zijn moeder als vader gaven les in de Japanse literatuur. Toch zou Murakami zijn interesse in de Amerikaanse literatuur uitdiepen, wat resulteerde in een westerse schrijfstijl. In 1987 brak hij door met Norwegian Wood en schreef sindsdien een indrukwekkend oeuvre bijeen, waarmee hij ooit de Nobelprijs Literatuur zal winnen.

We volgen in De Kleuroloze Tsukuru Tazaki en Zijn Plegrimsjaren, Tsukuru die vrede tracht te zoeken met zijn verleden. Wanneer hij Sala ontmoet, wordt Tsukuru meer dan ooit met zijn verleden geconfronteerd. Toen werd hij zonder aankondiging uit zijn harmonieuze vriendengroep gezet. Zes maand dacht hij aan niets anders dan de dood, tot hij de dood zelf zag. Dat was het keerpunt. Hij wou weer leven, maar het trauma liet diepe sporen na. Op aanraden van Sala zoekt hij zijn oude vrienden weer op om antwoorden te krijgen.

Murakami is een meesterverteller. Hij weet als geen andere een situatie te omschrijven. De ene parel van een zin ontpopt zich na de andere voor je ogen, zoals de volgende bijvoorbeeld. “De wilgentakken hingen met hun volle, groene bladeren tot aan de grond en leken in diep gepeins verzonken, want ze veroerden zich niet.”

Murakami gaat in zijn nieuwste roman terug naar de basis. Hij focust zich op de psychische beleving van één personage die zijn plaats in de wereld niet kent. Geen surrealistische personages, maar enkel mensen van vlees en bloed. Murakami weet de innerlijke ontreddering zeer goed te beschrijven, zonder melodramatisch te worden.

De Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren behandelt één van de meest fundamentele vragen die ieder van ons bezighoudt. Wat is onze identiteit? Hoe aanvaard ik mezelf als persoon. De manier waarop Murakami deze thematiek benadert, toont dat hij een goed inzicht heeft in de pscyhe van de mens.

Met De Kleurloze Tsukuru Tazaki en Zijn Pelgrimsjaren heeft Murakami opnieuw een schitterende roman aan zijn indrukwekkend oeuvre toegevoegd. De vraag is niet meer of hij de Nobelprijs voor Literatuur zal winnen, maar wanneer hij die zal winnen?

 

 

Advertenties

4 Comments

Add yours →

  1. Mooie review. Maakt heel benieuwd. Graag gelezen.

  2. Heel mooie recensie….ik moet toch dringend ook eens een boek van deze schrijver gaan lezen!

  3. Ik heb nog nooit iets van Murakami te lezen maar heb me wel voorgenomen om het te doen. Ik heb het gevoel dat ik iets mis als ik er niets van lees.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: