Daan Heerma van Voss – Het Land 32

Het Land 32’ is de nieuwe en ambitieuze roman van Daan Heerma van Voss, waarmee hij hengelt naar een plaats bij de grootse Nederlandstalige schrijvers van deze tijd. Heerma van Voss toont zich een groot auteur en weet als geen ander een beklemmende en beangstigende sfeer op te roepen. 

De naam Daan Heerma van Voss doemt overal op. Hij interviewt voor de Groene Amsterdammer, schrijft boeken en publiceert in vele literaire tijdschriften. Zijn romandebuut maakte hij in 2010 met Een Zondagsman. In 2011 ontving hij de journaliste prijs; Daniël van der Meer De tegel. Het Land 32 is zijn vierde roman.

Een man wordt wakker in een verlaten gebouw. Is het een gevangenis? Een ziekenhuis? Hij weet het niet. Sterker hij herinnert zich niet eens meer wie hij is en wat hij er doet. Er is een opzichter die zichzelf de naam Vrijdag aanneemt. In opdracht schrijft de onbekende man kortverhalen, waardoor er steeds meer herinneringen uit zijn verleden naar boven komen.

Het Land 32 is geen bedlectuur. Heerma van Voss vraagt heel wat inspanning van zijn lezers. Op zich is de rode draad eenvoudig. Een man zonder enige herinneringen die tracht te overleven in een desolate plaats. Daarachter schuilt de zoektocht naar zijn eigen identiteit en herinneringen. Heerma van Voss is heel karig met informatie die tot een verklaring kan leiden. Op het eind van het verhaal is alles nog steeds niet glashelder, maar de vraag is of dat wel nodig is. Moeten wij als lezer alles op een presenteerblaadje krijgen of moeten we onze eigen verbeelding gebruiken?

Heerma van Voss weet het verlaten gebouw op een zeer donkere en claustrofobische manier te schetsen. De kortverhalen vormen dan ook een welgekomen ontsnapping uit deze verstikkende wereld. Al moet je ook in deze adempauzes heel bedachtzaam blijven. Personages uit het ene verhaal zijn gelinkt aan personages in de andere verhalen. Steeds verschijnen ze in een andere gedaantens met verschillende namen.

Er is geen twijfel meer, Heerma van Voss kan schrijven. Met het land 32 schreef hij een roman die we niet snel meer zullen vergeten. Met een sublieme schrijfstijl weet hij als geen ander de vervreemding van onszelf te beschrijven. Wij willen absoluut meer van deze man.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: