Remco Campert – Hotel Du Nord

Met ‘Hotel Du Nord’ bewijst Campert dat hij nog steeds over een vlotte en poëtische pen beschikt, ondanks zijn 84 lentes. Zoals altijd is er weinig suspense te beleven bij Campert. De plot is bijster eenvoudig maar toch is ‘Hotel Du Nord’ meer dan de moeite waard om te lezen.

De lijst van Remco Camperts gepubliceerde werken is niet meer te overzien. De man publiceerde voor het eerst in 1950 met de dichtbundel Ten Lessons With Timothy. Sindsdien volgenden meer dan 100 publicaties. Campert wordt in de eerste plaats als dichter beschouwd en won in 1976 al de P.C. Hooft-prijs voor zijn poëtisch oeuvre. Hotel Du Nord is zijn laatst verschenen roman.

Walter Manning wil opnieuw als vreemdeling voor anderen door het leven gaan. In een impuls laat hij zijn veel jongere vriendin achter in Berlijn. Hij trekt zich terug in Hotel du Nord, een klein hotelletje aan de Franse kust. Voor het eerst in 762 dagen staat hij zichzelf  toe om alcohol te nuttigen. Manning wandelt het leven weer dronken tegemoet, maar biedt dat de oplossing?

De plot van Hotel Du Nord is bijster eenvoudig: een schrijver wil terug in de anonimiteit leven en laat alles en iedereen achter om zich te settelen aan de Franse kust. Spanning moet je niet verwachten bij Remco Campert. Er valt bijzonder weinig te beleven in het leven van Manning, met uitzondering van zijn dromen. De dromen zorgen voor lichtpunten in het verhaal. Het is het enige dat er tegenwoordig voorvalt in het anders lege leven van Manning.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit Mannings standpunt. Toch wordt er ook een toon gegeven aan Nora de vriendin van Manning, regisseur Mike Groenewey en journalist Henri Donk. Bij ieder personage staat de relatie met hun ouders centraal. Een centraal thema binnen deze roman. Toch biedt hun perspectief te weinig extra aan het verhaal. Was Campert bang dat Hotel Du Nord te licht zou uitvallen of had hij een grootsere roman in gedachten?

Alhoewel de plot weinig te bieden heeft weet Campert te overtuigen. Het is niet het verhaal dat van primair belang is maar wel de schrijfstijl. Er zit muziek in zijn woorden. Zijn poëzie stroomt door in zijn proza. Oordeel zelf:

“ De wereld was vol van zulke mensen, voorbijgaande schimmen die oplosten in onzichtbaarheid.”

Het zijn zo’n zinnen die Hotel Du Nord meer dan de moeite waard maken. Campert mag dan al 84 zijn, het schrijven is hij nog altijd niet verleerd.

Advertenties

2 Comments

Add yours →

 1. Melissa Giardina mei 4, 2014 — 4:57 pm

  Zin gekregen om dit te lezen! Warme groetjes uit La Douce France! Mr Gwyn uitgelezen, wauw!!!!!!! Nu bijna aan het einde van de laatste Murakami, super!

  Tot snel! Hope you are Well!

  Kus, Melissa x

  Melissa Giardina Deneckere 0479/306062

  Hoochie Coochie ! Jan Persijnstraat 12 8500 Kortrijk http://www.hoochiecoochiecafe.be http://www.facebook.com/hoochiecoochiecafe

 2. Een ideaal boek om op reis te lezen. Niet nadenken en genieten van de kleurige beeldspraak van de schrijver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: