Elisabeth Östnäs – Koortsmeisje

Elisabeth Östnäs haalde met haar debuut ‘Koortsmeisje’ een plaats op de shortlist van de Bokbloggarnas Literaturpris 2013, een belangrijke lezersprijs in Zweden. Helaas weet ze ons echter niet te overtuigen.

Elisabeth Östnäs studeerde literaire compositie en was werkzaam als docent creatief schrijven. Met Koortsmeisje waagt ze nu haar eigen kans binnen de thrillerwereld. Het was haar fascinatie voor een oude moordzaak die haar dreef tot het schrijven van deze psychologische thriller.

Wanneer Luna verdwaasd door haar huis wandelt ontdekt ze het levenloze lichaam van haar vader. Ernaast ligt een onbekende vrouw. Al snel wordt Luna gearresteerd op verdenking van moord, maar het doet haar echter niets. Het hele proces blijft ze koelbloedig. De grote vraag is dan ook: heeft Luna het gedaan?

Alhoewel Koortsmeisje aangekondigd wordt als een literaire thriller is er weinig spanning te beleven. Het duurt tot pagina 105 vooraleer het echt spannend wordt, waarna die snel weer afgebouwd wordt. Dat het weinig spannend wordt heeft voornamelijk te maken met het vertelstandpunt. Het verhaal wordt verteld door de ogen van het hoofdpersonage, Luna. Hierdoor krijgt de lezer heel weinig informatie, zodat je te weinig aanknopingspunten krijgt om je echt in de thriller te laten zuigen.

Östnäs wou met deze roman voornamelijk het psychè van een verdachte doorgronden. Hoe is het om een proces te doorstaan? Echt veel materiaal brengt dit niet op want Luna blijft het hele proces doorstaan zonder enige emotie. Dat ze zowel uiterlijk als innerlijk koelbloedig blijft, komt ongeloofwaardig over. Niets lijkt haar te raken. Ook de dood van haar eigen vader niet waar ze toch een goede band mee had.

Over het algemeen valt Koortsmeisje te licht uit en is het niet duidelijk hoe ze op de shortlist van de Bokbloggarnas Literaturpris 2013 geraakt is. Het verhaal is vlot geschreven maar de spanningsboog is helaas zelden opgespannen.

 

 

Advertenties

3 Comments

Add yours →

  1. jammer. Ben toch benieuwd wat de overwegingen waren om het boek op de shortlist te plaatsen

  2. Jammer dat het boek niet zo meeviel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: