Roelof Broekman – In de Waitman

‘In de Waitman’ is het romandebuut van Broekman die je meeneemt in een lange en vervreemdende trip. Helaas verliest het verhaal soms aan waarachtigheid waardoor Broekman niet volledig weet te overtuigen.

Roelof Broekman is als componist werkzaam voor de VPRO. Naast het musiceren grijpt hij ook vaak naar de pen. Hij publiceerde poëzie in ‘Deus ex Machina’ en het ‘Kunsttijdschrift Vlaanderen’.  Nu ligt In de Waitman zijn romandebuut in de winkels.

Een jongeman neemt zijn intrek in een oud huis in de Warmoesstraat 85, genaamd In de Waitman.  Daar komt hij in contact met een reeks figuren die hun weg naar drugs goed kennen. Het is dan ook onvermijdbaar dat de jongeman begint te experimenteren met verschillende middelen. Eerst volgt cannabis maar daar stopt het niet. Een reeks andere bewustzijnverruimende middelen passeren de revue, die hem steeds meer doen vervreemden van de werkelijkheid.

Broekman weet de waanzin van het hoofdpersonage goed in woorden te bevatten. In die mate dat je zelf als lezer niet meer weet, is dit een psychose, een lange trip of een comateuze droom. Vaak denk je het antwoord gevonden te hebben, maar gaandeweg twijfel je weer aan je eigen inzichten. Zo gaat het ook voor het hoofdpersonage. Hij verliest meer en meer zijn grijp op de werkelijkheid. De scheidingslijn tussen het imaginaire en de realiteit is volledig opgelost.

Het eerste deel van de roman is zeer associatief opgebouwd. Het hoofdpersonage is aan het hallucineren en beschrijft wat er gebeurt. De gedachtegang van de jongeman is niet makkelijk te volgen. Broekman brengt hier rustpunten in door middel van helder beschreven herinneringen die via allerlei associaties naar boven komen.  Helaas durfde Broekman het risico niet te nemen om de herinneringen achronologisch te brengen. Dit ging een nog ontvreemender effect op de lezer gehad hebben.

In het tweede deel wordt meer ingegaan op de geschiedenis achter het gebouw van de Waitman en ook het geloof krijgt een steeds pertinentere rol. Hier liggen echter verbanden die te ver gezocht zijn waardoor het verhaal aan geloofwaardigheid moet inboeten.

Door de beeldrijke schrijfstijl van Broekman waan je jezelf ook in een gigantische trip waarin je zelf het onderscheid niet meer kunt maken tussen wat echt en onecht is. Helaas heeft Broekman de lijn niet volledig durven doortrekken en verliest de roman soms aan waarachtigheid.

  • Uitgeverij De Brouwerij
  • 269 pagina’s
  • 19,95 euro
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: