Tao Lin – Taipei

Een nieuwe stem binnen de hedendaagse literatuur is opgestaan en klaar om de wereld te veroveren. De nieuwe autobiografische roman, Taipei, van Tao Lin is zowel beklijvend als bevreemdend. Met veel scherpzinnigheid weet hij de digitale generatie te beschrijven. Dit zou wel eens zijn grote doorbraak kunnen zijn.

Tao Lin is een Amerikaanse schrijver, dichter en essayist met Tawainese roots. Hij wordt als grondlegger en boegbeeld gezien van Alt Lit, een platform voor literaire bloggers. Het internet is hun speeltuin. In 2007 publiceerde hij zijn eerste roman, Eeeee Eee Eeee & Bed. In 2008 richtte hij een onafhankelijke uitgeverij op, onder de naam Muumuu House.

Pillen, drugs, internet en feesten. Uit veel meer dan dat bestaat het leven van auteur Paul niet. De jonge schrijver is het merendeel van zijn tijd op het internet te vinden. Om de sleur van zijn leven te doorbreken stort hij zich met veel toewijding op drugs en feesten. Wanneer hij onder invloed trouwt met zijn vriendin lijkt de zelfdestructie dichter dan ooit.

Lin is zeer open en eerlijk naar de lezer toe. In zijn wereld is er geen plaats voor taboe en schrijft hij openlijk over zijn veelvuldig drugs- en medicatiegebruik. Ieder klein en onbenullig detail deelt hij met zijn lezers. Een dergelijke openheid doet heel bevreemdend aan, het voelt aan als het overschrijden van privacy regels. Op een gegeven moment waan je jezelf in een roes veroorzaakt door de gefragmenteerde geest van Paul.

Het is ook die openheid die er voor zorgt dat de meningen over Lin bijzonder verdeeld zijn. Velen vinden hem een schrijver die obsessief met zichzelf bezig is en tevens immatuur. Anderen menen dan weer dat hij één van de belangrijkste stemmen is van deze generatie.

Puur objectief bekeken gebeurt er weinig in Taipei. Het hoofdpersonage heeft een doelloos leven. Toch gaat het geen moment vervelen om in het hoofd van Paul te zitten. Lin weet de digitale generatie die uren op Facebook, Twitter en Blogs kampeert heel accuraat en gedetailleerd te weergeven. Het is vooral de ontoereikendheid om te gaan met emoties die frapperend is. Alles moet een feest zijn en zich slecht voelen is geen optie. Één van de grootste problemen binnen onze huidige maatschappij, waarin het medicatiegebruik hallucinant toeneemt.

De bijzondere schrijfstijl van Lin dwingt de lezer tot traag en aandachtig lezen. Zinnen van een halve pagina zijn eerder regel dan uitzondering. Neem dit samen met de veelvuldige details en je krijgt een roman die niet leest als een trein. Je houdt ervan of niet.

Taipei is een beklijvende roman die je zeker niet onberoerd zal laten. Je zal Tao Lin verachten of eerbiedigen. Een tussenweg lijkt onmogelijk gezien zijn controversiële levensstijl waar hij zo open over schrijft. Stel je geest open en laat je 299 pagina’s meeslepen in het leven van een gefragmenteerd schrijver.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: