Nina Weijers – De Consequenties

De Consequenties is het debuut waar ieder aspirant schrijver van droomt. Nina Weijers schrijft met het gemak van een ervaren auteur, dat we haast niet kunnen geloven dat dit pas haar eerste boek is. Ongetwijfeld één van de beste debuten in 2014.

Nina Weijers studeerde literatuurwetenschappen aan de universiteit van Amsterdam. In 2010 won ze de schrijfwedstrijd Write Now voor aanstormende schrijftalenten. Ze is redacteur bij De Gids en schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer. De Consequenties is haar literaire debuut. 

Minnie Panis is een jonge kunstenares die haar eigen leven als basismateriaal gebruikt. Een experiment met haar ex-vriend en tevens fotograaf moet het voorlopig hoogtepunt in haar carrière worden. Ze laat zich voor een bepaalde periode door hem schaduwen en fotograferen, maar dan komt het verleden zich opnieuw aandienen. Blijft Minnie vat hebben op de realiteit? 

Een belangrijk thema in het boek is het leven van een hedendaags kunstenaar en hoe die omgaat met de nieuwe media. Zo zien we dat onder invloed van de sociale media een verlangen ontstaat om bekeken te worden en de daaraan gepaarde angst om niet gezien te worden. Dat zien we heel letterlijk binnen het oeuvre van Minnie, die zichzelf tot onderwerp van haar werk bombardeert. Dit wordt nog duidelijker als het experiment van start gaat, waarbij de fotograaf Minnie moet schaduwen en haar leven in beelden vastlegt. Op die manier is er altijd iemand die haar ziet.

Weijers roept vele vragen op en laat daarbij ruimte aan de lezer om zelf na te denken. Ze geeft geen sluitende antwoorden, zodat je zelf op zoek moet gaan naar de betekenis van alles. Wat is de grens tussen privacy en zichtbaarheid? Geen onbelangrijke vraag binnen onze huidige samenleving. Wat maakt iets tot kunst? Bestaan we, zolang ons iemand ziet?

De Consequenties handelt over  veel meer dan kunst, zeker in het tweede deel van het boek waarin Minnie geconfronteerd wordt met haar verleden. Plots staat er veel meer op het spel dan haar carrière als kunstenares. Het is dan ook in dit deel dat Minnie veel dichter bij de lezer staat en jou niet meer loslaat. 

De Consequenties is één van de beste debuten in de afgelopen jaren. Met een ogenschijnlijk gemak weet Weijers een portret neer te zetten van een jonge kunstenares die worstelt met haar verleden en haar plaats als kunstenares in de maatschappij. Met scherpe observaties en een bij momenten poëtische schrijfstijl weet Weijers meer dan te overtuigen met haar debuut.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: