De val van Helios – Linda Boström Knausgard

Het romandebuut van Linda Boström Knausgard, inderdaad de vrouw van, is niet onopgemerkt voorbij gegaan. ‘De val van de Helios’ is een moderne mythe die ongetwijfeld onder je vel zal kruipen.

Het moet niet makkelijk zijn om de getrouwd te zijn met het fenomeen Knausgard die op korte tijd zes knoerten van boeken geschreven heeft. Toch staat Boström Knausgard haar mannetje en durft ze het aan om zelf boeken te schrijven. In 1998 debuteerde ze met een dichtbundel Maak Me Behaaglijk Voor De Wond. Nu zestien jaar later   verschijnt haar eerste roman De Val van de Helios, waarmee ze ongetwijfeld uit de schaduw van haar man zal treden.

“Ik word geboren uit een vader. Ik Splijt zijn hoofd”. Zo begint het levensverhaal van Anna, een twaalfjarig meisje wiens vader opgenomen wordt in een psychiatrische instelling. Anna wordt geplaatst in een pleeggezin waar ze de grip op de realiteit steeds meer verliest, tot ze zelf in de psychiatrie geplaatst wordt. Haar ziekte wordt als depressie omschreven door de dokters, maar hebben zij het wel bij het goede eind?

De Val van de Helios wordt op de kaft omschreven als een moderne mythe. Dat is het ongetwijfeld want niemand kan uit het hoofd van een vader geboren worden. Toch heeft het boek meer weg van een complete psychose. De grens tussen de werkelijkheid en Anna’s fantasmatische wereld is vaag. Het is alsof Anna zelf de mythe gecreëerd heeft en zelf gelooft in haar imaginaire wereld. Dat maakt het enorm pijnlijk als je ziet hoe de dokters met haar omgaan.

Zonder antipsychiatrie over te komen is deze roman tussen de lijnen een totale aanklacht op de psychiatrie. Boström Knausgard omschrijft de psychiatrische instelling als een log apparaat pillen verkocht worden als ware het snoepjes. Iedere vorm van zelfredzaamheid wordt er je volledig afgenomen. De keuze van het subject is er onbestaande, want die maakt volgens de begeleiders alleen maar verkeerde beslissingen.

Borström Knausgard kwelt en zalft de lezer tegelijkertijd. Het verhaal is bijzonder pijnlijk, maar de poëtische schrijfstijl zorgt ervoor dat het lezen op geen enkel moment ondraagbaar wordt. Het enen moment wordt je pessimistisch om de bladzijde erna opnieuw ontroerd te worden en met hoop verder te lezen.

Met deze debuutroman stapt Borström Knausgard ongetwijfeld uit de schaduw van haar man, die de laatste twee jaar persistent aanwezig is in de boekhandel met zijn Mijn Strijd serie.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Dit lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: