Hanna Bervoets – Efter

Stel je voor dat verliefdheid beschouwd wordt als normatief afwijkend en dus opgenomen wordt in de nieuwe DSM, de bijbel van de psychiaters. Dat is precies wat er gebeurd in ‘Efter’, de nieuwe roman van Hanna Bervoets.

Efter speelt in op een problematiek die vandaag de dag steeds meer aan de kaak gesteld wordt. Er komt steeds meer kritiek op de DSM en voornamelijk op het lobbywerk van de psychofarmaca industrie. Met deze roman schreef Bervoets een aanklacht op die psychiatrische bijbel, zonder pamfletterig over te komen. Met dit boek is ze de Stijn Vanheule en Paul Verhaeghe van de literatuur. Het sterke hieraan is dat ze voor verliefdheid als aandoening opteert. Het is zo absurd maar tegelijkertijd kan het ook werkelijkheid worden.

In Efter volgen we verschillende personages, die allen een verschillende relatie hebben tot Efter. Een pil die gebruikt kan worden om LAD – zo wordt de aandoening van extreme verliefdheid benoemd – te behandelen. Zo krijgen we een differentieel beeld ten opzichte van de behandeling en een zeer gelaagde roman. Iedereen wordt gehoord, van de pilontwikkelaar tot de behandelaar tot de cliënt. De journaliste ‘Laura’ zorgt daarnaast voor de kritische bedenkingen bij de behandeling van verliefdheid en de pillen die daarbij gebruikt worden.

Bervoets weet ethische thema’s heel subtiel aan te halen en die gaan verder dan de ethische vraagstukken binnen de psychiatrie. Zo wordt er ook ingegaan op de ethiek van de journalistiek. Laura ontdekt namelijk dat niet alles in orde is met Efter en schrijft daar een reeks artikelen over, waarmee ze ongewild een reeks van gebeurtenissen in gang zet.

Naast ethische thema’s wordt ook een belangrijk deel besteed aan de verhouding van mensen tot elkaar en hoe dit onze relaties beïnvloedt. Bervoets is een scherpe observator en weet liefde vaak treffend onder woorden te brengen. De soms voor de handliggende oneliners zien we dan ook graag door de vingers.

Hanna Bervoets behoort tot de tien meest beloftevolle auteurs van de lage landen, volgens Das Magazin. Die titel bewijst ze meer dan waard te zijn met haar laatste roman. Een verhaal dat ons als lezer verplicht om na te denken over hoe snel we als maatschappij gedrag ziekelijk en afwijkend van de norm benoemen. ‘LAD’ vertoont dan ook veel gelijkenissen met ADHD die we de stoornis van onze moderne maatschappij kunnen noemen.

Geschreven voor: www.kunsttijdschriftvlaanderen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: