Peter Holvoet-Hanssen – Zoutkrabber Expedities

Peter Holvoet-Hanssen toont met zijn nieuwe roman dat hij de titel van dichter-troubadour meer dan waardig is. Expedities Zoutkrabber is een tweedelige roman die zich moeilijk laat omschrijven maar een onuitwisbare indruk nalaat.

Dat Holvoet-Hanssen een opmerkelijk figuur is, is het minst wat je kan zeggen. Al twintig jaar baat hij samen met zijn vrouw – jeugdboekenschrijfster Noëlla Elpers – het Kapersnest uit, om hun liefde voor poëzie, literatuur en geschiedenis te delen met onze jeugd. Van 2010 tot 2012 was hij op zijn eigen speelse manier stadsdichter van Antwerpen.

Zoutkrabber Expedities bestaat uit twee delen. In het eerste deel volgen we Leen Pul – een oude vriend van Holvoet-Hanssen – tijdens de tweede wereldoorlog. Een verhaal waar de grens tussen fictie en non-fictie vaag is. Leen Pul bood zich vrijwillig aan om te werken in de Duitse werkkampen om zo zijn oudere broer vrij te stellen. In het tweede deel van de roman krijgen we een inkijk in het hoofd van de immer dromende Finbar, die maar geen vat weet te krijgen op de werkelijkheid.

Holvoet-Hanssen laat de twee verhalen op elkaar botsen. De hoofdpersonages zijn elkaars tegenpool en lijken niet met elkaar gemeen te hebben. Leen Pul is een Nederlander die met veel vastberadenheid naar Duitsland trekt. Die vastberadenheid verliest hij op geen enkel moment, ondanks de vele miserie en drama’s die de oorlog er aanricht. Hij staat nooit wankel op zijn benen in tegenstelling tot Finbar die maar geen vaste grond lijkt te vinden. Finbar zoekt doorheen het tweede deel van zijn roman naar zijn eigen persoonlijkheid maar lijkt die niet te vinden. De liefde voor de zee is dan ook heel toepasselijk de enige constante in zijn leven.

Niet enkel de persoonlijkheden botsen met elkaar ook de door Holvoet-Hanssen gehanteerde schrijfstijlen botsen met elkaar. Zo is het verteltempo van Leen Puls verhaal veel hoger dan dat van Finbar. Het verhaal wordt bewust eenvoudig verteld zonder al te veel uitwijdingen. Dit heeft een bijzonder effect, want het lijkt alsof de gruwelijke kant van de oorlog niets doet met Leen Pul en dat stemt de lezer tot nadenken. De herkenbare poëtische en speelse schrijfstijl van Holvoet-Hanssen komt veel meer terug binnen Finbars verhaal. Het is onvoorstelbaar hoe mooi Holvoet-Hanssen – duidelijk ook verknocht aan de zee – de zee weet te beschrijven.

Als breekpunt is er ook nog de Nar die in cursief lettertype de verhalen van commentaar voorziet. Hier laat Holvoet-Hanssen alle teugels los en ontziet hij onze samenleving niet van kritiek. De Nar komt aanzienlijk meer en meer aan het woord op het eind van de roman alsof Holvoet-Hanssen zichzelf op de vingers tikt vanwege de vele uitwijdingen die Finbar maakt. Dit zorgt voor een bijzondere dynamiek.

Zoutkrabber Expidities is een geslaagd experiment van Holvoet-Hanssen. Hij is een echte woordkunstenaar die volledig loskomt vanaf het midden in deze roman. Het is verwonderlijk dat dit slechts de tweede roman van Holvoet-Hanssen is.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Dit is op Lettergoesting herblogden reageerde:
    Ondertussen zit ik samen met Leen Pul in Hannover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: