Christiaan Weijts – De Linkgshandigen

Het kan haast niet anders of Christiaan Weijts is zelf linkshandig. Met bijzonder veel finesse weet hij het leven van linkshandigen te beschrijven, waarbij alle bekende linkshandigen – volgens de auteur allemaal genialer dan hun rechtshandige collega’s – de revue passeren. Weijts toont zich een meester observator die verbanden kan leggen waar je ze niet meteen verwacht maar toch heel treffend zijn.

Wanneer de linkshandige cartoonist Zink – in het dagelijkse leven Simon Sinkelberg – en de bekende celliste Katharina – die ook linkshandig is – elkaar langs de autosnelweg ontmoeten ontstaat een spontane roadtrip door Nederland, België en Frankrijk. We reizen langs hun verleden waarbij hun diepste geheimen naar boven komen.

De Linkshandigen is een romantisch verhaal zonder dat er op het eerste zicht ook maar een greintje romantiek te bespeuren is. Weijts blijft steeds heel droog in zijn beschrijvingen en laat alle interpretaties en gevoelens weg binnen het handelen van zijn hoofdpersonnages. Dat past bijzonder goed bij Simon die zijn leven laat leiden door het toeval na het ontslag bij de krant waarvoor hij werkt.

Het is voornamelijk de psychische ontwikkeling van Simon die bijzonder interessant is in deze roman. Zo wordt zijn jeugd overheerst door het onderdrukken van zijn linkshandigheid. Wanneer hij op latere leeftijd toch met links gaat tekenen is dit een ware bevrijding en vind hij een sarcastische cartoonist in zichzelf. Om die uiteindelijk terug te onderdrukken wanneer hij terug met rechts gaat tekenen. Het is maar één van de vele tegenstellingen die je in De Linkshandigen zal terugvinden.

Weijts is een intelligent schrijver en weet actuele thema’s subtiel in kaart te brengen die de lezer tot nadenken dwingt. Zo spelen censuur en privacy een heel belangrijke rol binnen deze roman. Weijts weet deze thematieken gevat aan elkaar te linken, op een manier waaraan je zelf nooit gedacht zou hebben.

Er zit veel vaart in De Linkshandigen. Alle paragrafen en scènes zijn goed doordacht waardoor er geen enkele letter te veel op papier staat. De nieuwste roman van Weijts is dan ook bijzonder geslaagd.

Advertenties

One Comment

Add yours →

  1. Als linkshandige lijkt het mij dat ik dit boek wel moet lezen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: