Bregje Hofstede – De Hemel Boven Parijs

Bregje Hofstedes romandebuut is er één waarvan iedere schrijver in spe van droomt. ‘De Hemel Boven Parijs’ is een bijzonder verhaal over liefde dat doet denken aan het gedicht; Nog een geluk dat. Hofstede laat de lezer de schoonheid van de tragiek zien, zoals Herman de Coninck die beschreef.

De Nederlandse Sofie, een product van gescheiden ouders, trekt voor een half jaar naar Parijs om daar aan de universiteit te studeren. Met tegenzin aanvaardt professor Olivier het peterschap van de schone studente die hem herinnert aan zijn verloren gegane liefde. Onvermijdelijk worden de twee naar elkaar toegetrokken en zijn ze beiden een surrogaat. Olivier als vaderfiguur en Sofie als Mathilde.

In het verhaal zit een essay verweven dat handelt over kunst en de verlammende drang naar ‘het meesterwerk’. Hier laat Hofstede haar intelligentie zien. Zo weet ze het essay, dat Sofie moet schrijven voor het vak dat Olivier doceert, als perfect middel te gebruiken om hun onderlinge relatie te beschrijven. Een relatie die gekenmerkt wordt door aantrekken en afstoten.

Hofstede geeft mooie observaties weer van hoe hard en mooi de liefde wel niet kan zijn, zonder  clichés te gaan opzoeken. Dit komt ook terug in de conversaties die zeer bedachtzaam neergepend zijn. Het gaat niet enkel om wat er gezegd wordt, maar vooral wat niet gezegd wordt. Hofstede weet dit zeer goed te gebruiken en toont dat ze veel in haar mars heeft.

Waar Hofstede in het begin tijd neemt om haar verhaal te vertellen en inzoomt op kleine details gaat ze op het eind plots enkele versnellingen hoger schakelen. Dat is misschien wel het enige minpunt dat we kunnen melden. Gelukkig trapt Hofstede niet in de val om Sofie en Olivier een happy ending te gunnen.

Bregje Hofstede schreef eerder al korte verhalen en essays, waarvoor ze de aanmoedigingsprijs van het Hollands Maandblad ontving. Met De Hemel Boven Parijs bewijst ze met verve de prijs meer dan waard te zijn. Dit is een auteur om te volgen in de toekomst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: