Marcu Biancarelli – Corsicaanse Rapsodie

Corsica lijkt voor velen een idyllische vakantiebestemming. Het eiland wordt dan ook vaak overspoeld door vele toeristen die er hun welverdiende rust gaan zoeken. Helaas is er ook een keerzijde aan de medaille en die laat Marcu Biancarelli zien in Corsicaanse Rapsodie. Een relaas over de teloorgang van Corsica.

Marcantonu is een schrijver zonder succes. Hij heeft een boekhandel, maar sluit deze altijd tijdens het hoogseizoen. Hij heeft een hekel aan zijn eilandgenoten. Allemaal veracht hij ze, met uitzondering van zijn vier vrienden. Een iets hebben ze allen gemeen, ze verzetten zich tegen de maatschappij. Weigeren afhankelijk te worden van de toeristen, die hun eiland overspoelen.

Biancarelli schetst in zijn laatste roman hoe de Corsicaanse cultuur aan het vervallen is. Hoe de eilandbewoners hun eigenheid verliezen. Een cynische schrijver als Marcantonu is dan ook een ideaal hoofdpersonnage om het verhaal te vertellen. Zijn woordenschat is rijk. Zijn cynisme zowel pijnlijk als humoristisch.

De verschillende verhaallijnen volgen elkaar snel op, waardoor het tempo steeds hoog blijft liggen. Ze zorgen ervoor dat je de culturele ondergang van Corsica doorheen de geschiedenis beter kan plaatsen. Dat niet enkel de toeristen maar ook de mafia en zelfs WO II een deel van de verantwoordelijkheid dragen en niet te onderschatten de rol van de oorspronkelijke bevolking die de roep van het geld niet kunnen weerstaan.

De kritiek van Biancarelli gaat veel verder dan die op de Corsicaanse maatschappij. Hij bekritiseert onze neoliberale maatschappij waarin het materiele vaak primeert boven het culturele. Al laat hij door de ogen van Biancarelli zien dat niet alles verloren is. Dat er nog steeds mensen zijn die hun eigen koers varen, zonder zich van de maatschappelijke normen iets aan te trekken. .

Corsicaanse Rapsodie is een bijzonder boek. De directe en harde stijl van Biancarelli confronteert de lezer met zijn wereldbeeld. Het verhaal grijpt je onmiddellijk bij de keel en laat je niet meer los.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: