Peter Drehmanns – De brand in alles

Peter Drehmanns roept in zijn nieuwste roman – De Brand in alles – de sfeer op van de alom bejubelde serie Twin Peaks. Net als in de serie van David Lynch, wordt de scheidingslijn tussen de werkelijkheid en het imaginaire steeds vager.

Een hittegolf raast over België. Niet de ideale omstandigheden voor de Nederlandse Bram Kiezel die locaties moet scouten in de rand van Brussel. Het fictieve Helst lijkt hem het ideale decor voor een pyromanenfilm waarin een decadent Belgisch gezin de hoofdrol speelt. De Helstenaren lijken echter niet bijzonder blij te zijn met de komst van de locatiescout. Op alle mogelijkheden wordt Bram gesaboteerd, maar de vraag is door wie?

Er heerst een grimmige en tragische sfeer in De brand in alles. Voor eerst heb je Bram Kiezel die zijn gezond verstand lijkt te verliezen in het kille Helst. Naarmate het verhaal vordert lijkt hij het filmscript zelf te worden. Kiezel kan het onderscheid niet meer maken tussen het filmscript en wat er zich werkelijk voor zich afspeelt. Daarbij komt nog het fictieve Helst dat volledig in verval is. Aan iedere inwoner schort er wel iets.

De taal van Drehmanns is een bijzonder rijke. Met een barokke stijl weet hij een bijzondere sfeer op te wekken die ons doet denken aan Twin Peaks. Hij weet zijn omgeving op een meesterlijke manier vorm te geven, waardoor je jezelf in het fictieve Helst waant.

Met De brand in alles zet Drehmanns zijn pleidooi voor meer gewaagde boeken kracht bij. Niet ieder boek hoeft kant-en-klare antwoorden te bevatten, waarin er niets van de lezer verwacht wordt. Hij hoeft gewoon te lezen. Niet na te denken. Alles overkomt hem als het ware. Met deze roman is dat anders. Je moet zelf de linken leggen tussen verschillende elementen en wanneer je die vindt, blijf je nog steeds met antwoorden achter.

Ondanks zijn groot oeuvre blijft Drehmanns – onterecht – een relatief ongekende voor het grote publiek. Hij toont in zijn laatste roman een bijzonder scherp observatie vermogen. Daarnaast weet hij een bijzondere sfeer op te roepen, die zijn barokke schrijfstijl op het lijf geschreven is. Hoog tijd dat Vlaanderen en Nederland deze man leert kennen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: