Haruki Murakami – Luister naar de wind

Het debuut van Murakami, voor het eerst naar het Nederlands vertaald, was zijn eerste experiment met de literatuur, dat toen op weinig bijval kon rekenen. Uit het voorwoord blijkt dat het merendeel van de uitgeverijen het niet zou hebben uitgegeven. Al won hij er toch de debutantenprijs van Gunzo mee. Iedereen wie het verhaal nu leest zal zich misschien afvragen wat er zo experimenteel aan is, maar we mogen niet vergeten dat Luister naar de wind in 1979 geschreven is.

In het voorwoord blikt Murakami, 21 jaar na het verschijnen van zijn debuut geschreven, terug op de start van zijn carrière. Kort door de bocht genomen, minimaliseert hij zijn eerste verhaal tot een vingeroefening. Hij schreef niet meer en niet minder dan dat. Al blijkt uit datzelfde voorwoord dat het toch doordachter was. Al lijkt de plot, als die dan al aanwezig is, niet doordacht is de manier waarop hij het bracht wel beredeneerd. En wou Murakami , als hij eerlijk met zichzelf is, toch breken met de traditie.

Luister naar de wind is het eerste deel van de Rat-trilogie, waarin een student de kern van het verhaal vormt. We volgen hem in zijn beslommeringen van het dagelijkse leven dat niet zoveel voorstelt. Hij gaat op café, rookt en heeft enkele relaties achter de rug. Meer dan iets werkelijk te ondernemen is hij voortdurend in gedachten verzonken. Hij mijmert over het leven, het schrijven en onvermijdelijk de liefde.

Murakami bewijst met zijn debuut dat er niet altijd veel moet gebeuren in een roman, want veel gebeurt er niet. Het is voornamelijk de innerlijke leefwereld van het hoofdpersonage die belangrijk is. Na 121 pagina’s krijg je het gevoel dat je hem zo goed kent, maar aan de andere kant ook weer niet. Die combinatie van vertrouwdheid en mysterie maakt het net zo boeiend.

De scènes in het boek volgen elkaar heel snel op. Alles wordt bewust vluchtig gehouden. Passages konden veel dieper uitgewerkt worden. Maar dat is misschien net wel de kracht van deze roman. Het verhaal blijft rauw. Er wordt niets te veel gezegd, soms te weinig maar dat biedt net veel ruimte voor interpretatie aan de lezer.

Murakami is ondertussen een meer dan gerenommeerd schrijver, die steeds getipt wordt als de volgende Nobelprijswinnaar voor de literatuur. Dat maakt het makkelijk om te zeggen dat hij in zijn debuut al veel talent tentoon spreidde. Toch kunnen we het niet ontkennen. Luister naar de wind is een verhaal met intrigerende personages en dat moet hij zelf ook gevonden hebben. Want in twee van zijn volgende romans kwamen ze terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: