Robert Walser – De Wandeling

Oscar van Gelderen en Lebowski, respectievelijk de man en uitgeverij achter het succes van Stoner, zetten zich opnieuw in de kijker, dit maal met de ‘Lebowksi book of the month club’ waarmee ze de boekhandelaars willen belonen. Iedere maand zullen ze een herondekt boek op de markt brengen dat de eerste drie maand enkel te verkrijgen zal zijn bij de deelnemende boekhandels.

Het eerste boek De Wandeling verscheen eerder deze maand. Huber Verlag vroeg Robert Walser deze novelle te schrijven voor de Schweizerische Erzähler – serie in 1917. Uitzonderlijk werd deze uitgave niet voorzien van een omslag door kunstschilder Karl Walser, de broer van Robert. Later in 1920 verscheen een herwerkte versie van De Wandeling in de bundel Seeland, deze keer – tegen de wil van Robert in – wel met illustraties van Karl, die er het dubbele honorarium voor ontving.

Zoals de titel verraadt, gaat De Wandeling over de grote passie van Walser, wandelen. Dagelijks ging Walser wandelen. De manier om inspiratie op te doen als schrijver, zoals hij dat zelf zo treffend beschrijft:

 ‘wandelen’ gaf ik ten antwoord, ‘moet ik hoe dan ook om weer tot leven te komen en om het contact met de wereld in stand te houden want zonder voeling daarmee zou ik geen halve letter meer op papier krijgen, laat staan een gedicht in vers of proza kunnen produceren. Zonder wandelen zou ik dood zijn, en mijn beroep, waar ik hartstochtelijk veel van houd, zou ik allang hebben moeten opgeven.’

Doorheen het verhaal krijgen we meerdere van deze passages, waarin Walser het heeft over het metier van de schrijver. Hierbij spreekt hij vaak de lezer rechtstreeks aan, alsof je zijn wandelpartner bent waarmee hij in gesprek is. Het geeft ons inzicht in het schrijven van Walser en hoe hij zich verhoudt tot de literatuur.

De wandelende  man is eigenlijk het enige personage die er echt toe doet in deze novelle. Verder zijn er wel personages in de marge. Het zijn de passanten op de wandeling. Zo vluchtig als ze gekomen zijn, worden ze opnieuw achtergelaten. Al blijft hun doortocht niet onopgemerkt. De dialogen zijn bijzonder scherp waarbij de wandelaar het niet laat om zijn ongezouten mening te spuien. Hij heeft lak aan de onbesproken omgangregels, sociaal incompetent als hij is.

Net als het hoofdpersonage leidde walser een eenzaam bestaan, zoals blijkt uit het essay van W.G. Sebald die opgenomen is in deze uitgave. Walser bracht immers een groot deel van zijn leven door in de psychiatrie. Wandelen was zijn uitweg. Met het essay koos Lebowski om de leeservaring van de lezer breder te maken. Zo werd er ook een inleiding en beknopte biografie voorzien en voor de liefhebbers werd er ook een soundtrack gemaakt.

De ‘Lebowski book of the month club’ heeft zijn start niet gemist. Walser is een voltreffer, zeker voor de lezer die de haastigheid van onze maatschappij even wil ontvluchten. Eind deze week verschijnt De Buurt van Ab Visser, het tweede boek in de serie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: