Takashi Hiraide – De Kat

Murakami wordt door velen aanzien als het boegbeeld van de Japanse Literatuur, maar die heeft veel meer te bieden dan Murakami zoals Luc Van Haute liet zien in zijn bundeling van Japanse verhalen ‘Liefdesdood in Kamara’. Nu laat Van Haute ons kennis maken met Takashi Hiraide. 

‘De Kat’ dateert al van 2001 maar dringt nu – veertien jaar later – pas door tot bij ons. Meulenhoff liet Van Haute deze novelle voor het eerst naar het Nederlands vertalen. Het is diezelfde uitgeverij die in de jaren zeventig en tachtig voor verschillende Japanse vertalingen zorgde van Yasunari Kawabata, Junichiro Tanizaki, Yukio Mishima en Kenzaburo Oë.

Pukkie, de kat van de buren’ brengt opnieuw poëzie en licht in het leven van een koppel, wiens namen van ondergeschikt belang zijn. Pukkie wordt door het koppel naar een hoger status verheven. Ze wordt hun trouwe gesprekspartner. Zorgt ervoor dat het koppel een nieuwe wending aan hun leven geeft.   Tot plots alles weg is en de man met vele vragen achterblijft.

Net zoals het hoofdpersonage achtergelaten wordt met een resem aan onopgeloste vragen, blijft de lezer ook met vele vragen achter waarop geen antwoorden komen. Hiraide is er niet zo zeer op uit om een verhaal te vertellen met een sterk uitgewerkte plot. Het is eerder de sfeerschepping en het beschrijven van gedrag dat van primair belang is.

De woorden die Hiraide gebruikt zijn weloverwogen. Er zit poëzie in deze novelle. Hij gebruikt ruimschoots de tijd om zijn omgeving te beschrijven. Waarbij Hiraide parallellen trekt naar de wiskunde, filosofie en nog veel meer. Hierdoor loopt het verhaal op sommige momenten stroef, maar dat geeft ons des te meer tijd om te genieten van de zinnen.

De Kat is een novelle voor wie de taal primeert boven de plot. Voor iemand die graag passages opnieuw leest om er nieuwe dingen in te ontdekken. Japan heeft op het gebied van literatuur meer te bieden dan alleen Murakami. Niet dat ik nu afbreuk wil doen aan Murakami, maar hij is niet de enige die de Japanner die kan schrijven. Er is ook Takashi Hiraidi en nog een resem anderen die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: